Доступність посилання

ТОП новини

«Відмінниці» – слухняні дівчатка російської влади?


Логотип громадської організації «Відмінниці»
Логотип громадської організації «Відмінниці»

Прага – Появу нового жіночого руху в Росії одні зустріли з ентузіазмом, адже він пропагує просування жінок на вищі державні посади, а інші зі скептицизмом – надто близькі виявилися «Відмінниці» до російської влади. Деякі аналітики запитують, чи не є цей проект намаганням отримати прохідні місця у новому проекті влади, «Всеросійському народному фронті» прем’єр-міністра Володимира Путіна.

Засновницею нового політичного жіночого руху стала відомий соціолог, член партії «Єдина Росія» та депутат Державної думи Ольга Криштановська. На установчих зборах, що пройшли 1 червня, було сказано, що «Відмінниці» ставлять за мету збільшення участі жінок у російській політиці і навіть обрання жінки президентом Росії у 2018 році.

Як розповідає сама Ольга Криштановська, це перший жіночий рух, який виник не згори, що це справжня ініціатива жінок. В інтерв’ю Радіо Свобода вона пояснила, що активістки розуміють під назвою «Відмінниці».

Член партії «Єдина Росія» та депутат Державної думи Ольга Криштановська
«Це жінки, які не просто добре вчилися і добре працювали, а досягли якихось помітних успіхів у своїй справі. У нас є олімпійські чемпіонки, успішні бізнесмени, відомі артистки, вчені, професори, тобто це жінки, заряджені на успіх, на перемогу, активні, енергійні і веселі. Ось така навколо нас аура», – розповіла Ольга Криштановська.

Вони вбрані у біле із зеленими стрічками та «п’ятірками», вони стали символом нового руху. «Відмінницями» захотіли стати золота медалістка з плавання Марія Кисельова, телеведуча Нара Шералієва, оперна співачка Марія Максакова. Не обійшлося у цьому товаристві і без колишньої шпигунки, а нині телезірки – Анни Чапман.

У школі таких не люблять

Але не всі успішні жінки оптимістичні з приводу нового проекту. Виконавчий директор Фонду Михайла Горбачова, Ольга Здравомислова, говорить, що сама назва «відмінниці» вже викликає неприємні асоціації про зв’язок зі владою.

«Перша асоціація з відмінницею – це така дуже дисциплінована, слухняна, старанна дівчинка з білим бантом і в білому фартушку, яка уважно слухає вчителя, вчиться, звичайно, дуже добре, завжди перша піднімає руку і без затримки відповідає на запитання. У школі, звичайно, таких не люблять», – зауважила Здравомислова.

Аналітики вважають, що новий жіночий рух – це ніщо інше, як трамплін до Всеросійського народного фронту, який запустив прем’єр-міністр Володимир Путін лише місяць тому, але який швидко набирає прихильників. За словами прес-секретаря прем’єра Путіна, в Росії вже зареєстровані 450 осередків «Народного фронту». Засновниця жіночого руху Ольга Криштановська заявила, що до «Народного фронту» варто вступати.

Політичний експерт із московського Центру політичних оцінок Сергій Міхеєв вважає, що мета руху – грудневі вибори до Держдуми.

«Народний фронт» може висувати своїх кандидатів у депутати. Тож можна потрапити у список, який буде списком влади. Тож є шанс стати депутатом Держдуми. Я думаю, тут пояснення дуже просте», – пояснює експерт.

Мало хто з експертів очікує, що жіночий рух «Відмінниці» доживе у нинішньому вигляді до першої річниці свого існування.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG