Доступність посилання

ТОП новини

Яцуба має розібратися з Чорноморським флотом (огляд преси)


Київ – Уперше виборчі правила в Україні можуть змінитися задовго до
парламентських перегонів, але чи стануть вони від цього якісно кращими? Ні, стверджує в газеті «День» політолог Олександр Палій.­­­­­­­ У проекті закону – та ж сама виборча система закритих виборчих списків, яка дозволяла робити депутатами масажистів, сусідів по дачі, партнерів по тенісу та чарці тощо. Посилання на те, що передвиборна обіцянка Президента про відкриті партійні списки не набирає 226 голосів, досить анекдотичне, вважає політолог. Бо в парламенті досі проходило все, за що піднімалася рука депутата Чечетова. Запропонована владою виборча система – підтвердження того, що влада боїться навіть своїх однопартійців знизу. Про це наголошується в статті «Діалог із суспільством? Не передбачається».

Новопризначений керівник Севастопольської держадміністрації Володимир Яцуба повинен розібратися зі стосунками міста та Чорноморським флотом Росії. Він має визначити, скільки земельних ділянок належить флоту. Адже якщо Росія виставляє таку ціну за газ, потрібно поставити дещо іншу цифру за оренду української землі. Про це в «Газеті по-українськи» стверджує політолог Вадим Карасьов. Публікація називається «Яцуба розбереться з Чорноморським флотом».

У перебігу пенсійної реформи як і раніше планується підвищити на п’ять років пенсійний вік для жінок. З’явилася і нова пропозиція – обмежити вже призначені пенсії народних депутатів. Парламент планує до середини червня розглянути новий варіант законопроекту, який може змінити пенсійну систему країни. «Факти» розповідають про те, що саме змінилося під час удосконалення документа.

Поки абітурієнти обирають майбутню альма-матер, Міністерство освіти розробляє план скорочення чималої кількості вишів. Як інформують «Ізвєстія» в Україні», планується об’єднати малі навчальні заклади з більшими. Університети таку політику сприйняли з ентузіазмом, однак експерти прогнозують: це спричинить звільнення багатьох викладачів і навіть ректорів. Адже внаслідок об’єднання можуть зникнути до 90 відсотків нинішніх вишів. Про це йдеться в статті «Школа виживання».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG