Доступність посилання

ТОП новини

ASEM переймається нетрадиційними викликами безпеці


World -- ASEM logo
World -- ASEM logo

Угорщина – Під Будапештом завершився дводенний саміт міністрів закордонних справ країн Європи й Азії, неформально об’єднаних у структуру «Азійсько-європейської зустрічі», англійською ASEM. За останні 10 років на таких заходах обговорюються питання макрорегіонального та глобального розвитку. Цього разу учасники саміту розглядали перспективи співпраці на тлі нетрадиційних викликів міжнародній безпеці.

Десятий євразійський саміт партнерів на рівні міністрів закордонних справ проходив під головуванням Угорщини у королівському палаці міста Ґеделев (Gödöllő) під Будапештом. Члени 48 дипломатичних делегацій європейських і азійських країн та регіональних міжнародних організацій і об’єднань обмінялися думками про послаблення впливу світової кризи на національні економіки, про активізацію терористичних організацій.

Учасники зустрічі також говорили про потребу реформування ООН, зростання бідності у світі, збільшення природних катастроф у масштабах планети і як наслідок цього – брак харчових продуктів, а також про потребу зміцнення міжрегіональних зв’язків, наприклад, держав басейну річок Дунаю у Центральній Європі і Меконґу в Південно-Східній Азії та інше.

Все це ретельно зафіксовано у заключному комюніке зустрічі. За традицією, конкретних рішень за результатами переговорів на таких самітах не ухвалюють.

Втім, організатори зустрічі сподіваються, що до побажань та деяких ідей учасників євразійського саміту партнерів прислухаються і впливові міжнародні організації з багаторічним досвідом роботи, і новоутворені. Не в останню чергу це «Група двадцяти» найбільш розвинених країн світу.

Після Фукусіми безпека експлуатації АЕС викликає сумніви

Голова МЗС Угорщини Янош Мартоні
Учасники зустрічі в Ґеделеві не оминули увагою питання підвищення безпеки на атомних реакторах. Колективну думку своїх колег на прес-конференції підсумував голова МЗС Угорщини Янош Мартоні.

«Головне, щоб функціонуючі і майбутні атомні електростанції відповідали найсуворішим стандартам безпеки. У Європі зараз іде над цим робота: вироблені головні критерії таких вимог. На їхній основі будуть складені так звані стрес-тести. Водночас ми бачимо і у Європі, і в Азії, що це є не суто внутрішньою справою країн, а питанням глобального значення… На прикладі Фукусіми ми, серед іншого, пересвідчились, що коли будь-де у будь-якій далекій точці щось станеться, то ця катастрофа має миттєвий вплив на всю земну кулю», – сказав угорський міністр закордонних справ.

За його словами, міжнародне право не має верховенства над національним у тому випадку, коли якась держава суверенно вирішує, будувати їй атомну станцію або закривати подібний об’єкт. Однак всі ми згодні в тому, що в разі наявності АЕС ніхто не знімає з нас відповідальності за безпеку мирного атому, сказав міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні на підсумковій прес-конференції учасників 10-го євразійського саміту партнерів ASEM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG