Доступність посилання

ТОП новини

«Пам’ятник людяності» проти родинного насилля і жорстокості


Харків – У Харкові на один день поруч із пам’ятником закоханим з’явився надувний «пам’ятник людяності», що символізує єднання українців навколо проблем домашнього насильства. Ця артконструкція встановлена в рамках національної інформаційної кампанії «Залишайся людиною»! У рамках кампанії волонтери по всій Україні розповсюджуватимуть малинові браслети з гаслом «Залишайся людиною». Одягнувши такий браслет, українці тим самим виступають проти насильства в родинах. Браслетна акція – це спільний проект Європейського Союзу «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту

Пам’ятник ще накритий сукном. Школярі, студенти, проходячи повз нього, цікавляться, а що тут буде? Допитливим перехожим волонтери дарують малинові браслети з гаслом «залишайся людиною». З півмільйона таких браслетів буде роздано по всій Україні молоді від 15-ти до 35-ти років. Таким чином, усі вони публічно задекларують своє неприйняття насильства та підтримку його жертв.

Моду на малинові браслети привіз із Британії Рік Флінт – керівник проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент». Він зі своїми українськими партнерами з громадських організацій прагне формувати в свідомості українців неприйняття домашнього насильства та зламати стіну мовчання навколо цього явища.

«Факти домашнього насильства дуже часто приховують члени родини, – зазначає Рік Флінт. – Європейська статистика показує, що 75 відсотків людей про факти насилля в сім’ї не повідомляють ні в які організації з захисту прав чи відповідні державні структури».

«Якщо б’ють дитину, то це вже не виховання»

У насилля немає ні віку, ні статі – на це ганебне явище страждають чи не усі країни світу. Боротьба з родинними кривдниками ефективна лише за умови, що у потерпілого є бажання виправити цю ситуацію, припинити наругу над собою раз і на завжди, пояснює голова харківського відділення Всеукраїнського благодійного фонду допомоги жертвам насилля Ірина Романова.

«Особливо в сільських районах – це стереотип виховання, – зауважує вона. – Бити дитину – це виховувати, як форма уваги до дитини. Якщо б’ють дитину, то це вже не виховання. Ні дитина, ні мати, ні батько, як правило, цього не розуміють – із цим ми стикаємося під час тренінгів. До того ж, за статистикою, серед десяти жертв насилля десь троє у подальшому стають насильниками».

Разом із регіональним координатором проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» Віктором Дворником підхожу до надувного, рожевого кольору «пам’ятника людяності».

«Це дві руки які тримають одна одну, і які символізують єднання українців навколо проблеми домашнього насильства, і навколо долання цієї проблеми, – каже він. – Заввишки цей пам’ятник три метри. І він подорожуватиме усією Україною для того, щоб біля нього збиралися люди, небайдужі до цієї проблеми».

Завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу впродовж двох місяців у містах Києві, Харкові, Львові, Сімферополі, Одесі триватиме соціальна інформаційна компанія «Залишайся людиною». Вона включатиме зовнішню рекламу, поширення браслетів на вулицях, буклетів для потерпілих від насильства та просвітницькі онлайн-акції в мережі інтернету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG