Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани конфліктують за землю з сином Віктора Януковича


Війна з забудовиками у Донецьку, 8 червня 2011 року (фото ostro.org)
Війна з забудовиками у Донецьку, 8 червня 2011 року (фото ostro.org)

Донецьк – Компанія Олександра Януковича «МАКО» поки не має дозволу на будівництво висотного будинку на місці готелю «Дружба» у Донецьку. Про це повідомив начальник Інспекції архітектурно-будівельного контролю в Донецькій області Олег Курчин. Два дні тому під час встановлення огорожі невідомі побили місцевих жителів, які вийшли на протест проти демонтажу дитячого майданчика. Інспекція контролю за будівництвом вважає дії «МАКО» цілком законними.

На зустріч з начальником будівельної інспекції жителі будинків по вулиці Університетській, 48 сьогодні прийшли з гаслами «Віддайте наш двір і майданчик». Два дні тому біля їхніх будинків почались підготовчі роботи до будівництва багатоповерхового будинку на місті готелю «Дружба». Корпорація-забудовник «Менеджемент ассетс компані», або ж «МАКО», яку очолює старший син Президента України Олександр Янукович, за словами жителів, відхопила частину території біля їхнього будинку.

Донеччани скаржаться, що невідомі хлопці спортивного вигляду сильно побили кількох учасників протесту у середу, які заважали працівникам ставити огорожу. Заяви в міліцію подали вісім осіб.

Наразі даних судово-медичної експертизи немає. Нікого із хлопців, яких звинувачують у застосуванні сили, правоохоронці не затримували, хоча міліція спостерігала за конфліктом.



Закон, яким керується «МАКО», нещодавно змінили

За словами донецьких чиновників, дії компанії «МАКО» відповідають нещодавнім змінам в законодавстві. Забудовник має лише повідомляти владу про те, що починає роботи.

Таке право йому надає квітнева постанова Кабінету Міністрів, пояснює начальник юрвідділу Донецької інспекції архітектурно-будівельного контролю Роман Колот.

«На основі цього повідомлення корпорація МАКО має право на знесення будівель, що всередині, для підготовки будівництва. Все в рамках чинного законодавства, яке дозволяє такі дії», – говорить чиновник.

При цьому корпорація «МАКО» ще не має затвердженого проекту будівництва.

«Офіційно проекту немає, і офіційно вони не можуть починати будівельні роботи. Тобто тільки коли буде розроблена документація, подана до нас, перевірена на відповідність чинному законодавству, – тоді ми будемо розбиратись із будь-яким відхиленням», – говорить начальник інспекції Олег Курчин.

Потерпілі жителі не вірять владі

Донеччани, які конфліктували із забудовниками, обурені їхньою зухвалою поведінкою.

«Коли наступить реальне погіршення стану нашого будинку, підуть тріщини, – як сміялись представники забудовника, нам в обличчя сміялись, це нас дуже зачепило: «Коли будинок впаде, вам дадуть квартири». Нас ображає таке ставлення», – говорить одна з потерпілих жінок.

Жителі створили сайт, univer48a.narod.ru де розповідають про свою боротьбу із забудовником.

Представник «МАКО» Володимир Мироненко в середу пояснював жителям, що встановлення огорожі потрібно, щоб, за його словами, «нікому цегла на голову не впала».

Жителі центру Донецька не вірять у те, що місцева влада може бути об’єктивною при затвердженні проекту для компанії сина Віктора Януковича.

«У нас тільки один висновок може бути: «МАКО» так впевнена, що вона затвердить цей проект, що вона його опубліковує, рекламує, вони впевнені, що чиновники підпишуть ці документи», – сказав один із жителів.

Як пояснюють у Донецькій інспекції контролю за будівництвом, огорожа стоятиме, а забудовник зможе готувати проект будівництва протягом наступних 49 років, поки земля перебуватиме в оренді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG