Доступність посилання

ТОП новини

Росія невдоволена рівнем зближення з Україною


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрічатиметься з головою російського уряду Володимиром Путіним кожні три тижні, повідомив посол Росії в Україні Михайло Зурабов. Про це він говорив під час засідання Товариства дружби України і Росії, присвяченого поточному станові і перспективам російсько-українських відносин, напередодні національного свята його країни.

Посол Михайло Зурабов переконаний, що Росія і Україна прийдуть до компромісного рішення у газових переговорах.

«Я б вважав цю проблему серйозною у тому випадку, якщо б не було діалогу. Ось якби була ситуація, за якої один говорить, а інший не чує, тоді можна було б говорити про серйозний виклик, про серйозну загрозу, у тому числі і характерові наших сьогоднішніх відносин. Оскільки цей діалог є, він поглиблюється і ведеться на професійному рівні, я переконаний у тому, що рішення буде знайдене», – сказав Зурабов, відповідаючи на запитання журналістів про перебіг переговорів між керівництвом урядів Росії і України стосовно встановлення ціни на газ.

Утім, посол підкреслив, що проблем у газовій сфері існує дуже багато.

Зурабов заявив, що протягом останнього року відносини між двома країнами просунулися не так далеко, як на те розраховували у Росії. Про це він говорив підчас урочистого прийняття від російського посольства у Жовтневому палаці в Києві з нагоди російського національного свята – Дня Росії, який відзначають 12 червня.

«За всієї актуальності та злободенності питання щодо цін на російський газ для України ми чудово їх розуміємо і усвідомлюємо ситуацію в економічній та соціальній сферах України, важливість цього параметру для бюджетної збалансованості, для можливості здійснювати активну соціальну політику, зокрема, збільшення заробітних плат та пенсій. Ми, втім, хотіли б звернути увагу, що, крім газової тематики, є низка інших питань, щодо яких протягом останнього року нам не вдається досягти серйозних проривів, жодного результату активної спільної роботи, звісно, крім співпраці в атомній енергетиці. Тому я був надзвичайно задоволений тим, що Володимир Путін та Микола Азаров у закритій частині перемовин домовилися зустрічатися кожні три-чотири тижні», – сказав Зурабов.

Газ не зіпсує наших відносин – Бойко

Представники виконавчої влади України та члени Партії регіонів, які були запрошені на прийняття, висловлювали позитивні оцінки та прогнози щодо українсько-російських відносин.

Зокрема, міністр палива та енергетики України Юрій Бойко запевнив Радіо Свобода, що газові перемовини завершаться компромісним рішенням.

«В економічному плані ми завжди знайдемо компроміс, тому що рівень співробітництва у нас такий, що ми приречені домовлятися про всі питання, що між нами є», – відзначив Бойко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG