Доступність посилання

ТОП новини

Росія занепокоєна участю в «Сі Бриз» протиракетного крейсера США


Міністерство закордонних справ Росії заявило в неділю про «низку питань», які викликає в нього участь в українсько-американських навчаннях «Сі Бриз-2011» крейсера Військово-морських сил США Monterey, обладнаного протиракетною системою «Іджис».

Російське зовнішньополітичне відомство, зокрема, питає, яку роль відвели протиракетам крейсера в сценарії навчання, який передбачає протипіратську операцію.

Занепокоєння Росії викликало те, що цей корабель, який нині базується в європейських водах, є елементом першого етапу нової американської системи протиракетної оборони в Європі. Цю оборонну систему Москва вважає за загрозу для себе.

МЗС Росії оприлюднив свою заяву лише в неділю, прив’язавши її до участі ракетного крейсера ВМС США Monterey у спільних навчаннях із Україною. Тим часом цей корабель перебуває в Чорному морі ще з понеділка, і його попереднє завдання, на відміну від нинішнього, якраз і було пов’язане з протиракетною обороною, але тоді протестів Росії не викликало.

Американський корабель Monterey, передислокація якого до європейських вод почала першу фазу створення нової системи ПРО США в Європі – розташування протиракетних систем морського базування в водах навколо Європи, – з понеділка по середу відвідував Румунію, де знайомив зі своїми протиракетними можливостями цю країну, що вже погодилася прийняти в себе елемент другої фази – наземну базу ПРО.

У навчаннях «Сі Бриз-2011» також бере участь іще один такий же ракетний крейсер ВМС США Anzio, але він не є частиною системи ПРО.
XS
SM
MD
LG