Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса ототожнила пенсіонера-українця із охоронцем концтабору (огляд європейської преси)


Лондон – Дві британські газети згадують у понеділок Україну. Daily Mirror пише, що українця, який живе у Британії понад 60 років, було ототожнено з охоронцем у нацистському концтаборі. Інший щоденник – Daily Mail – розповів про фестиваль вогню у Києві.

Згідно з британським виданням Daily Mirror, 90-річного пенсіонера Олександра Гурина було викрито як охоронця нацистського концентраційного табору Травнікі. Він кілька десятиріч приховував своє минуле, але дослідники відкрили таємницю, дослідивши радянські архіви, пише щоденник. У Травніках, що у Польщі, під час війни було вбито тисячі євреїв. Гурин, переїхавши до Британії у 1950-их роках, донині живе зі своєю дружиною Діаною у містечку Фейргамі у графстві Гампшир. У статті повідомляється, що колишнього теслю Гурина допитала поліція як потенційного свідка злочинів, але не як підозрюваного. Втім, депутат парламенту від Консервативної партії Маттью Оффорд заявив, що Гурин, можливо, приховав якусь інформацію від імміграційних властей, щоб поселитися у Британії. Гурин працював на німців по тому, як його було вивезено з України на роботу. У 23-річному віці він пройшов підготовку як охоронець табору. Газета твердить, що документи, розсекречені у Москві, начебто доводять, що Гурин залишався у німецькій армії, навіть коли інші охоронці дезертирували після захоплення Польщі радянськими військами. Дослідник Голокосту Стивен Анкіер стверджує, що знайшов посвідку, яка вказує: Гурин належав до батальйону, зв’язаного з СС. Газета цитує дружину Олександра Гурина: «Він не приєднувався до німців, а був у групі примусових українських працівників. Він ніколи не був нацистом. Він справді працював у таборі, але не був проти євреїв, він приязно до них ставився. Мій чоловік не мав відповідального статусу, бо німці знали, що українці не були на їхньому боці». Поліція заявила, що немає доказів участі Гурина в актах насильства, завершується стаття у Daily Mirror.

Daily Mail розповідає на своїх шпальтах про Київський фестиваль вогню. Він відбувається протягом двох днів і збирає найкращих у світі жонглерів вогню та фахівців із піротехніки, що влаштовують надзвичайні шоу. Перший фестиваль відбувся 2007 року в центрі міста, і за ним спостерігало 2 тисячі глядачів. Від того часу шоу ставали дедалі популярнішими, що не дивно для Києва, де, як пише газета, існує багата історія вуличного театру, а цирк є улюбленою формою розваг. Вистави вогню включають елементи цирку, брейк-дансу, народних танців, графіті. Кульмінацією події є видовищний парад, наголошується у статті, яку супроводжує декілька мальовничих світлин.

Польська Gazeta Wyborcza висвітлює демонстрацію протесту білоруських водіїв проти заборони вивезення за кордон деяких товарів. Цю акцію білоруська міліція розігнала сльозогінним газом. Кілька осіб було заарештовано.Уряд Білорусі заборонив, між іншим, вивозити пальне частіше, ніж раз на 5 днів. Влада намагається обмежити вивезення до Литви і Польщі товарів, ціни на які регулюються державою. Але прикордонна торгівля є головним джерелом доходів мешканців населених пунктів поруч із кордоном. Понад сто водіїв заблокували пункт перетину кордону Кузніца-Брузґі, вимагаючи скасувати нові правила. Тоді «омон» застосував газ. Президент Лукашенко заявив на телебаченні, що «вживаються заходи, щоб не підвищувати ціни на внутрішньому ринку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG