Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську встановлять пам’ятник Коновальцю


У день 120-річчя від дня народження командира Корпусу січових стрільців, керівника Української військової організації, засновника і провідника Організації українських націоналістів Євгена Коновальця в Івано-Франківську на перехресті вулиць Січових Стрільців та Коновальця заклали й освятили камінь на місці, де йому встановлять пам’ятник.

Рішення про спорудження погруддя ухвалив Івано-Франківський міськвиконком за поданням обласного націоналістичного громадсько-політичного об’єднання «Національний вибір».

Тут також відбулося віче, де особливо відзначалася роль Євгена Коновальця в об’єднанні різних політичних сил задля єдиної мети – здобуття незалежності України.

За словами голови обласної ради Олександра Сича, «без організаційного феномена Євгена Коновальця не було б вкладу Організації українських націоналістів та Української повстанської армії в українську історію ХХ століття». Хоча його постать дещо затінили Степан Бандера, Роман Шухевич, Андрій Мельник, але «творив ОУН він», «об’єднав різнобарвні, неподібні між собою націоналістичні гуртки і організації», сказав Олександр Сич.

На мітингу прозвучало, що зараз Україні бракує такого феномену Коновальця, «який би силою свого духу, інтелекту, харизми і бачення цілі міг би поєднати людей для досягнення єдиної цілі».

За рішенням обласної ради на Прикарпатті відзначення 120-ї річниці від дня народження Євгена Коновальця проводиться на обласному рівні. Сьогодні відбудеться також урочиста академія в Народному домі.
XS
SM
MD
LG