Доступність посилання

ТОП новини

Літні ціни на проїзд у Черкасах: платимо більше


Вартість підвищили в усіх маршрутних таксі некомунальної форми власності, Черкаси
Вартість підвищили в усіх маршрутних таксі некомунальної форми власності, Черкаси

Черкаси – У Черкасах вкотре зросла вартість проїзду у маршрутних таксі, що належать приватним перевізникам. Міська влада стверджує, що стримати зростання ціни на проїзд неможливо. Натомість черкаська прокуратура протестує проти підняття вартості проїзду у громадському транспорті.

Черкащанка Вікторія щонайменше двічі на день їздить маршрутним таксі – це єдиний вид громадського транспорту, що курсує до місця її роботи. Порівняно з минулим роком, обурюється жінка, ціни на проїзд у маршрутках зросли аж на 75 копійок, а зарплати не змінилися.

«У нас ціни на проїзд, як у Києві. Але ж ми – не столиця, – говорить Вікторія. – У мене немає альтернативи: щоб доїхати на роботу, доводиться користуватися лише маршруткою. Щодня щонайменше 5 гривень на проїзд – і значна частина заробітної плати йде лише на дорогу».

У Черкаському міськвиконкомі запевняють, що не планували підвищувати тарифи. Проте пальне та запасні частини подорожчали, тому приватні перевізники змушені були збільшити вартість проїзду.

«Вирішили проводити підвищення поетапно, щоб не було великого навантаження на пасажирів: спочатку до 2,25, а з 1 червня – до 2,5 гривень», – говорить представник міськвиконкому Микола Безрідний.

Прокуратура внесла протест

Однак прокуратура Черкас внесла протест на підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, зокрема, у маршрутних таксі, які належать перевізникам некомунальної форми власності. Прокуратура наголошує, що цей проект ухвалено всупереч чинному законодавству: без погодження Мінекономіки та Мінтрансзв’язку.

Натомість у департаменті економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому вважають, що погодження тарифу на проїзд маршруткою не є повноваженням Києва, та й прописана норма про погодження взагалі нічим не обґрунтована.

Наразі депутати міської ради у відведений 10-денний термін розглянули протест прокуратури, однак не проголосували ані за його підтримку, ані за його відхилення. Відтепер, стверджують у департаменті, єдиний спосіб впливу прокуратури – звернення до суду.

Замість маршрутки – у тролейбус!

Незалежно від того, як вирішиться ця суперечка, чимало черкасців вже після першої хвилі подорожчання, у березні, пересіли на дешевший вид транспорту – тролейбус.

У міськвиконкомі запевняють: незважаючи на повну збитковість нині діючого тарифу у тролейбусі, який становить 1 гривню 25 копійок, найближчим часом стрибка цін не буде. Однак, як попереджає очільник міста Сергій Одарич, і тут згодом будуть зміни.

«Для тролейбусів вартість проїзду в майбутньому буде також зростати, – говорить міський голова Черкас. – Але поки що, скажімо, таких розрахунків подальшого зростання немає».

Підняття тарифу до 2,5 гривень у громадському транспорті – це вже третє подорожчання у Черкасах за цей рік. З 1 березня вартість проїзду у маршрутках зросла на 50 копійок – від 1 гривні 75 копійок до 2,25. Згодом, з 1 травня, на 25 копійок тариф підвищили і в тролейбусах – до 1,25.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG