Доступність посилання

ТОП новини

Секрети проти Тимошенко (світова преса)


Прага – До рук журналістів потрапив таємний документ про українсько-натовське зближення – чи означає він кінець ідилії Росії з Україною? Укладення Україною угоди з ЄС про зону вільної торгівлі несе загрозу тимчасового загострення фінансових проблем для Києва. Нові документи про фінансові зловживання колишнього українського прем’єра і одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко «фактично відкидають тезу про політичне переслідування лідера «Батьківщини». У США констатують стратегічне зближення України й Китаю.

Московська газета «Коммерсант» уже не впевнена у тому, що команда президента Віктора Януковича відмовилася від ідеї вступу України до НАТО. Про це свідчить таємний документ київської влади, що Янукович нарощує співпрацю з НАТО «ще активніше, аніж його попередник» Віктор Ющенко. Мова йде насамперед про графік заходів співпраці в рамках комісії НАТО – Україна на 2011 рік. Перша версія документу була схвалена у лютому 2011-го, 23 травня у цей графік були внесені зміни. Оновлену версію документу підписав заступник генсекретаря НАТО з політичних питань Джеймз Аппатурай. Документ передбачає закрите обговорення низки питань безпеки, майбутнє російського флоту в українському Криму, американської системи ПРО, реформування розвідки України і навіть обговорення зовнішньополітичної стратегії Києва. Вже морські навчання України і США у Чорному морі Sea Breeze-2011 показали невдоволення Росії присутністю американських кораблів у Чорному морі, за цим відбулася дипломатична перепалка між Києвом і Москвою з коментарями Білого дому про «міцні двосторонні стосунки» США та України. Представник Держдуми Росії Костянтин Косачов заявив, що в Україні «кажуть одне, а роблять зовсім інше». Представник Верховної Ради України з комітету нацбезпеки і оброни Сергій Гриневецький у відповідь наголосив, що політика позаблоковості зовсім не означає «нашого самоусунення з процесу розвитку європейської системи безпеки». А неназваний речник українського уряду висловив розчарування політикою неприкритого тиску з боку Росії і наголосив, що «це не ми віддаляємося від Росії, а вона сама нас відштовхує». Вже цього місяця посол США в Києві Джон Тефт заявив, що «двері НАТО залишаються відкритими для таких європейських демократій, як Україна». В НАТО кажуть, що «Янукович виявився не таким проросійським політиком, як хотіла б Москва».

Московська «Нєзавісімая газета» нагадує, що у п’ятницю в Києві починається судовий процес над Юлією Тимошенко, і наголошує, що офіційний лист Міноборони Росії про сотні мільйонів доларів боргів «Єдиних енергетичних систем України», якими свого часу керувала Тимошенко, виявився неочікуваним для оточення лідера БЮТ. Газета вважає, що цей «документ фактично відкидає тезу про політичний характер переслідування екс-прем’єра». Газета також зауважує, що хоча й найняті Тимошенко американські компанії Covington & Burling і BDO ставлять під сумнів деякі із висунутих проти голови БЮТ звинувачень у Києві, вони все ж, на думку регіонала Олега Надоші, «не бачили ні оригіналів, ні навіть копій документів… і працювали лише на базі публікацій в інтернеті». «Нєзавісімая газета» також звертає увагу на те, що «чимало документів зараз залишаються засекреченими», і експерти вже не так одностайні у наступних судових діях влади проти Тимошенко. Деякі з них навіть вважають, що усунення лідера БЮТ з політичної арени призвело б «до консолідації опозиційних сил і з’яви нових політичних лідерів». А політолог Дмитро Видрін, радник Януковича, зауважив з приводу ситуації в державі, що українці вже не розуміють, «хто що вкрав, хто кого обманув і з ким поділився».

Американська «Вашингтон Пост» інформує, що «Україна і Китай підписали нові комерційні угоди на суму у понад 3 мільярди доларів і зміцнюють двосторонні стосунки». Газета також цитує главу КНР Ху Цзіньтао, який наголосив на початку нового етапу відносин між Києвом і Пекіном, що знаменує «старт стратегічного партнерства». Янукович заявив, що вже у цьому році товарообіг України з Китаєм зросте до 10 мільярдів. Американське видання звертає увагу на зацікавленість Китаю в українській енергетиці, нових технологіях.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG