Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки Угорщини і Польщі спільно урезонюють мультинаціонального працедавця


Будапешт – Незалежна профспілка працівників торгівлі Угорщини та споріднена спілка із Польщі спільно захищатимуть права робітників у межах однієї відомої транснаціональної корпорації. Ця іноземна компанія має розгалужену мережу крамниць роздрібної торгівлі у Центральній Європі. Найбільше судових позовів щодо утиску прав працівників цієї компанії в регіоні зафіксовано саме в Угорщині.

Почергові зустрічі членів двох профспілкових комітетів із Угорщини та Польщі то в одній, то в іншій країні вважають явищем, яке заслуговує на уважне ставлення громади. Адже з часу приходу транснаціональних корпорацій на центральноєвропейські ринки (відлік ведуть з початку 1990-х років) це – перший випадок, коли боротьбу за права трудящих профспілки з різних країн ведуть не окремо, а об’єднавши зусилля.

Підстави для цього нерідко дають самі закордонні компанії, що порушують або ігнорують умови трудових договорів з найманими працівниками.

В Угорщині притчею во язиціх уже не один рік є, наприклад, мультинаціональна компанія з Великої Британії Tesco.

Сильна профспілка не дає розперізуватися працедавцеві

Що ж до співпраці профспілок цього торговельного велетня, то ініціювали її угорці, які сподіваються, що досвід польських профспілок, у тому числі і відомої «Солідарності», допоможе в Угорщині впорядкувати стосунки між працівниками та працедавцями цієї корпорації на суто правовій основі.

«Наша незалежна профспілка працівників торгівлі першою запропонувала зустрітися з польськими побратимами. Така перша нарада відбулася у Кракові», – підтвердив цю інформацію голова профкому з угорського боку Чаба Бубенко.

Він визнав, що три роки існування його профспілки у складі Tesco позначені гострими конфліктами з працедавцем. Трудові суперечки нерідко закінчувалися судами на користь працівників із виплатою чималих грошових компенсацій потерпілим у конфлікті.

Через те адміністрація компанії недолюблює цю профспілку, створюючи їй поганий імідж серед працівників, які неохоче вступають до її лав, поскаржився лідер профспілки Чаба Бубенко. Він вважає, що в цьому сенсі польські профспілки є значно численіші й організованіші, і їх не так легко змусити задкувати на вимогу керівництва компанії.

Європа одна, а стандарти до працівників у корпорацій різні

Із іншого боку, представники галузевої профспілки з Польщі не приховують свого інтересу до останніх акцій незалежної профспілки працівників торгівлі Угорщини, які виграли в суді низку справ, захистивши інтереси перевізників та вантажників, які працювали надурочно вночі, але не отримали за це належної оплати. Вивчення досвіду роботи спорідненої профспілки і є найбільшим стимулом до взаємної співправці.

«Я вважаю, що передусім ми мусимо ознайомитися з проблемами, які є тут, в Угорщині», – наголосила Ельжбета Якубовська, заступник голови польської профспілки Solidarność-Tesco. Вона визнала, що в Польщі подібних війн із закордонним працедавцем її організація не вела. Тим не менше, на вимогу цієї профспілки англійська корпорація підвищила польським працівникам зарплату на 30 відсотків.

Тим часом в Угорщині зарплата робітників цієї компанії зросла всього на 3 відсотки. Причому керівництво за півроку звільнило одного за одним без пояснення причин п’ятьох найбільш принципових і активних членів профспілки.

«Я думаю, що користь від співпраці профспілок двох країн є в тому, що є можливість вести безпосередній діалог між працівниками підприємства і членами та керівниками галузевої профспілки. З таких розмов можна дізнатися про те, які речі дійсно працюють, а які – ні, як можна скористатися досвідом один одного тощо», – зазначив Чаба Бубенко.

Він переконаний, що профспілкам країн колишнього соцтабору треба активніше заявляти про свої законні права, яких чомусь не дотримуються транснаціональні компанії у Центральній Європі.

Серед іншого, тутешнім працівникам керівництво мультинаціональних компаній не виплачує премій із річного доходу підприємства і не практикує скликання популярних у Західній Європі нарад так званої виробничої ради, де обговорюються проблеми праці, відпочинку, соціальні питання чи виробничі конфлікти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG