Доступність посилання

ТОП новини

Вища освіта в американській в'язниці


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Нью-Йорк – В’язні американських тюрем можуть заочно навчатися у школі й отримувати диплом про середню освіту. Це вважається нормою. Одначе у Каліфорнії, поки що у єдиному з-поміж американських штатів, в’язні мають змогу також здобувати й вищу освіту.

Чарльз Ґросс, професор біології Принстонського університету, пояснює студентам механізм дії овечого мозку. Аудиторія – в’язні тюрми Сан-Квентін. Лекція відомого вченого є частиною програми під назвою «Проект в’язничного університету».

Досі американські в’язні могли засвоювати лише шкільний курс. У Каліфорнії 3 тисячі вчителів-добровольців пропонують ув’язненим злочинцям 70 шкільних навчальних програм – від ліквідації неписьменності до курсу англійської літератури 20-го століття.

Одначе існує також перша і поки що єдина у Каліфорнії програма вищої освіти. Проект залучає понад 100 викладачів з Університету Сан-Франциско, Берклі і Стенфордського університету. Щоб потрапити на територію в’язниці, викладачі мусять проходити потрійну перевірку.

Програму цю започаткували 1996 року два професори, і до них поступово долучалися колеги. Директор проекту – Джоді Луен, випускниця Університету Берклі.

Проект не отримує жодної матеріальної допомоги від уряду, ані федерального, ані штатного. Отож на оплату викладачів Джоді збирає пожертви, залучаючи спонсорів.

Нині у тюрмі Сан-Квентін вищу освіту отримують 320 в’язнів. Двох цьогорічних випускників було достроково звільнено.

На волю – з університетським дипломом

Кріс Дераґон, студент тюремного вишу, потрапив за ґрати 15 років тому підлітком за збройне пограбування. Сидіти йому ще сім років. Він каже репортерові Національного громадського радіо: «Професор Університету Берклі вчить мене розвивати мій мозок… Це допомагає мені як особистості і готує до дня, коли я вийду на волю і стану нормальним членом суспільства». Журналіст запитує: може, мета в’язня – дострокове звільнення? «Ні», – каже Кріс і пояснює: «Я розумію цей погляд. Більшість людей вважає, що я відбуваю покарання і не маю права на освіту. Одначе якщо я залишуся неосвіченим, то ви звільните ще одного злочинця».

З іншого боку, тюремне начальство зацікавлене в освіті в’язнів, бо тоді вони менше схильні до бунтів та інших актів насильства.

Один із в’язнів, Боббі Еванс, 5 років тому отримав ступінь бакалавра і нині сам викладає. Його термін ув’язнення має закінчитися 2020 року.

Фелікс Люсеро, йому 32 роки, потрапив до Сан-Квентін ще підлітком за вбивство. Його судили як дорослого. Він каже, що йому допомогли стати іншою людиною: «Після кількох років я вирішив здобути освіту. Можете собі уявити – я був у вуличній банді, а тепер став студентом. У нас викладають професори. Ми вивчаємо філософію, Аристотеля, Сартра, інших».

Цього року «Проект в’язничного університету» з дозволу уряду Каліфорнії збільшив кількість предметів від 12 до 20 за один семестр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG