Доступність посилання

ТОП новини

Американського ядерного палива в Україні стане більше


Україна розширює співпрацю з американською компанією Westinghouse, яка виробляє ядерне паливо. Вже з наступного року паливо цієї компанії буде постачатися не лише на Південно-Українську атомну електростанцію, але і на Запорізьку. У компанії «Енергоатом» таке рішення пояснюють бажанням диверсифікувати український ядерний ринок, тобто урізноманітнити джерела постачання ядерного палива в Україну. Проте, на думку деяких експертів, про диверсифікацію поки що говорити зарано, адже більшість українських реакторів працює на паливі російського виробництва.

Досі ядерне паливо компанії з американським капіталом Westinghouse експлуатувалося лише на третьому енергоблоці Південно-Української АЕС. Розширення співпраці з американською компанією в «Енергоатомі» пояснюють необхідністю диверсифікувати ринок ядерного палива.

«Україна повинна мати декількох постачальників палива. Ніколи не можна орієнтуватися на одного. В усьому світі заведено, що є диверсифікація постачань палива. Тепер у нас 2 постачальники – російський «ТВЕЛ» і американський Westinghouse», – зазначила Радіо Свобода речниця «Енергоатому» Наталія Козлова.

Між тим, на переконання члена парламентського комітету з ПЕК, бютівця Олександра Гудими, наразі про диверсифікацію ринку ядерного палива говорити не можна. Закуповувати паливо – це не диверсифікація, каже Гудима, інша річ – будівництво заводу із виробництва ядерного палива.

Минулого року конкурс на будівництво такого заводу в Україні виграла російська компанія «ТВЕЛ». Окрім неї, участь у конкурсі брала компанія Westinghouse. Проте, на думку Олександра Гудими, наразі спорудження заводу затягується.

«Підписаний таємний контракт, що всі палива на всі електростанції в Україні будуть постачатися з того заводу, який має бути збудований за російськими технологіями. Теоретично Україна може продовжувати співпрацю з Westinghouse, але не розширювати її. Отже, ситуація на сьогодні є найгіршою з усіх, які могли б бути. Ми відмовилися від розширення співпраці з компанією Westinghouse, ухвалили рішення будувати російський завод, але і його не будуємо», – каже він.

«Українська влада намагається вести свою політику»

Те, що з наступного року на українських АЕС використовуватиметься більше палива Westinghouse, – це гарний знак. Однак наразі говорити про диверсифікацію українського ринку ядерного палива не можна, стверджує колишній радник Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.

«Іде мова про постачання палива компанії Westinghouse на 3 реактори. Це позитивно, це додаткове свідчення того, що влада почала усвідомлювати: які б поступки з боку України Російській Федерації не давали, все одно Росії буде мало. Тож українська влада намагається вести свою політику, це проглядається і в газі, і в нафті, і в ядерному паливі», – каже фахівець.

Сьогодні з 15 українських реакторів 3 працюють на американському паливі, решта – на російському. А з нового року співвідношення зміниться.

Тоді можна буде говорити про часткову диверсифікацію, зазначає Богдан Соколовський. А для того, щоб диверсифікація була повною, потрібно проводити тендерні закупівлі.

«Основним критерієм повної диверсифікації є тендерні закупівлі палива, в яких би брали участь і національні виробники, і постачальники зі Сходу, і постачальники з Заходу. Це було б найбільш безпечно, найбільш надійно з точки зору енергетичної безпеки», – запевняє він.

Ліцензію на промислову експлуатацію свого палива в Україні Westinghouse ще не отримала. Фахівці Запорізької АЕС зараз обґрунтовують можливість використання цього палива. Хоча, як зауважує Богдан Соколовський, апробація цього палива завершилася успішно, тож підстав для відмови у надання ліцензії немає.

Ядерне паливо і українсько-російські відносини

Нинішнє рішення щодо розширення співпраці з Westinghouse відбувається на тлі погіршення українсько-російських відносин. Проте, на думку провідного експерта енергетичних програм Центру імені Разумкова Сергія Дяченка, поглиблення співпраці з американською компанією на українсько-російських відносинах не позначиться.

«Домовленості, підписані у 2008 році, – до 2015 року, і вони передбачають, що буде щорічне планове перезавантаження не менш як трьох енергоблоків. До того ж вони передбачають і можливість розширення. Те, що робиться, це робиться в рамках підписаних угод. Тому я не думаю, що це буде супроводжуватися скандалами. Але, звичайно, це конкуренція», – говорить експерт.

Україна є величезним ринком для російського концерну «Росатом», зазначає Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський. Відтак, на його переконання, розширення українсько-американської співпраці у ядерній сфері поглибить конфлікт між Києвом та Москвою.

«Це призведе до поглиблення латентного конфлікту між урядом Російської Федерації та Віктором Януковичем і його командою. Реакція російської сторони в офіційному плані буде досить обережною, але всі канали неформального впливу, включаючи економічні та бізнесові стосунки, будуть залучені. Це буде робитися для того, щоб обмежити інтервенцію Westinghouse на український ринок та захистити інтереси «Росатому» та російської атомної галузі. А офіційно тут буде різка суперечка між Кремлем та Януковичем», – стверджує Бєлковський.

Тим часом між Києвом та Москвою ведуться переговори щодо зміни формули ціни на російський газ для України, проте поки що безрезультатно.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG