Доступність посилання

ТОП новини

Пан Ґі Муна переобрали, бо він розвіяв сумніви


Пан Ґі Мун складає присягу, Нью-Йорк, 21 червня 2011 року
Пан Ґі Мун складає присягу, Нью-Йорк, 21 червня 2011 року

Прага – 67-річного Пан Ґі Муна, колишнього південнокорейського дипломата, Генеральна асамблея ООН одностайно переобрала на другий 5-річний термін на посаду Генерального секретаря ООН. Ще не було випадку в 66-літній історії ООН, щоб кандидат, рекомендований Радою безпеки на посаду Генсекретаря, не був переобраний. Експерти кажуть, що Пан Ґі Мунові вдалося за перший термін розвіяти сумніви у кваліфікації посередника і лідера, який, за його власними словами, має бути «гармонізатором» і «творцем мостів» у світових процесах.

Експерти кажуть, що Пан Ґі Муна переобрали завдяки його успіхам у боротьбі з глобальними змінами клімату, ядерному роззброєнні та відстоюванні прав жінок у світі. Хоча цього лідера ООН дуже критикували за відсутність успіхів у боротьбі зі зловживаннями у царині прав людини в Росії та Китаї. Другий 5-річний термін Пан Ґі Муна розпочнеться 1 січня 2012 року.

Після переобрання у вівторок він заявив: «Я гордий і одночасно упокорений вашою підтримкою. На посаді Генерального секретаря я працюю як посередник згоди і творець мостів».

Пан Ґі Мун, який раніше працював міністром закордонних справ Південної Кореї, очолив Організацію Об’єднаних Націй у січні 2007 року. На відміну від свого харизматичного попередника Кофі Аннана з Гани, скромний представник Південної Кореї не був на початках сприйнятий як сильний лідер світового масштабу. Але із настирливістю кваліфікованого дипломата і переговорника Пан Ґі Мун зміг упродовж 5 минулих років знайти собі чимало прихильників.

Пан Ґі Мун закликає світ віднайти «точку опори» для подолання світових економічних проблем

Визнаючи всю небезпеку поточної глобальної економічної ситуації, Пан Ґі Мун повторив свої запевнення збільшити роль ООН у цій справі: «У важкі економічні часи ми повинні зберегти ресурси, досягнути більших успіхів з меншими витратами. Ми всі разом як один повинні поліпшити наші вміння у забезпеченні наших потреб. Ми повинні зробити більше для об’єднання зусиль в одній точці перед наявними викликами так, щоб вирішення однієї глобальної програми стало рішенням для всіх».

Пан Ґі Мун також наголосив, що світ мусить не прагнути до якихось кількісних, винятково статистичних змін, а досягати відчутних для кожного результатів, щоб люди могли їх відчути і реально бачити у позитивних змінах свого життя.

Аналітики не виключають, що переобраний на другий термін Пан Ґі Мун у наступні 5 років може показати більш рішучий і твердий стиль дипломатії і вести ООН своїм курсом, менше оглядаючись на найбільші держави-гаранти в Раді безпеки ООН.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG