Доступність посилання

ТОП новини

У Кабміні розраховують на гроші МВФ вже у вересні


Київ – У Кабінеті міністрів запевняють, що дефолт Україні не загрожує. Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров. Він вважає, що фінансова стабільність сприятиме позитивному результату переговорів з МВФ щодо отримання чергового траншу кредиту. Причому, в уряді дуже розраховують на те, аби отримати у вересні одразу два транши.

«Примара дефолту, яка могла перетворитись на реальність ще на початку минулого року, нас більше не лякає. Навіть загрозу критичного подорожчання газу уряд зумів мінімізувати. В наших підземних сховищах його достатньо, щоб стабільно пройти осінь-зиму 2011-2012 років, тому що завчасно придбали газ за прийнятною ціною», – заявив прем’єр.

За його словами, таким чином Україна отримала «зрозумілу і достатньо сильну позицію на переговорах з МВФ».

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко прогнозує надходження коштів від Міжнародного валютного фонду наприкінці вересня 2011 року. При цьому він переконаний, що Україна має наполягати на отриманні відразу двох траншів МВФ, які підуть у валютні резерви НБУ.

Два транші одразу як спроба підстрахуватися

Натомість керівник економічних програм фонду ім. Разумкова Василь Юрчишин має менш оптимістичний прогноз.

«Місія МВФ прибуде у вересні, – зауважує він. – Тобто, навряд чи ми раніше жовтня щось отримаємо. І я не думаю, що отримаємо одразу два транші. Все-таки потрібно чітко продемонструвати готовність і спроможність виконувати взяті на себе зобов’язання».

На думку Василя Юрчишина, Україна не потребує зараз одразу двох траншів кредиту. А бажання уряду експерт пояснює бажанням радше політичними мотивами.

«Уряд хотів би себе певним чином убезпечити перед 2012 роком. Тому що зараз говорять про певне гальмування світової економіки», – каже Василь Юрчишин.

Наприкінці липня 2010 року МВФ відновив співпрацю Україною, запровадивши програму на 15,6 мільярдів доларів. Тоді ж Київ отримав перший транш. Однак у березні цього року місія Фонду, яка працювала в Києві, не рекомендувала раді директорів позитивне рішення щодо чергового траншу, який мав становити близько 1,5 мільярда доларів. Надання чергового траншу залежить від реалізації взятих на себе Україною зобов’язань. МВФ очікує від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення, щоб прийняти рішення про виділення чергового траншу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG