Доступність посилання

ТОП новини

22 червня в Луганську співали


100-метрова георгіївська стрічка, Луганськ, 22 червня 2011 року
100-метрова георгіївська стрічка, Луганськ, 22 червня 2011 року

Луганськ – На Луганщині 70-у річницю початку війни вирішили відзначити з розмахом. Обласна влада підготувала чимало різних заходів. Вже традиційні в таких випадках мітинги-реквієми цього року доповнилися концертом-реквіємом. А молоді регіонали вирішили увічнити пам’ять загиблих комсомольців будівництвом каплиці. І все це під незмінні атрибути – червоні прапори та георгіївські стрічки.

Червоні прапори з вулиць Луганська нікуди не зникли. Попри рішення Конституційного Суду, сьогодні вони нарівні з державними прапорами України прикрашали театри, бібліотеки та інші державні установи. Чимало червоного було і на мітингах, які проходили на Луганщині.

Позицію влади напередодні пояснила начальник внутрішньої політики Луганської облдержадміністрації Марія Борзенко.

«Червоні прапори традиційно використовуються, коли ми стилізуємо заходи під події 40-х років, ми нікуди від цього не подінемося. Більше того, є рішення облради від 11 травня, відповідно до якого використання червоних прапорів у нашому регіоні продовжене до 22 червня», – сказала вона.

У пам’ять про молодогвардійців збудують церкву

Пам’ятник героям «Молодої гвардії»
Червоного кольору на вулицях Луганська стало ще більше, ніж було 9 травня. Загалом, 70-у річницю вторгнення німецьких військ на територію колишнього Радянського Союзу на Луганщині відзначили з розмахом.

За планами організаторів, біля кожного військового меморіалу о четвертій ранку вже мали стояти почесні варти. Рух транспорту по центральній вулиці Луганська перекрили для проведення мітингу біля Пілону Слави. А на місці масового розстрілу євреїв вирішили провести молитву трьох конфесій. У ній взяли участь рабин, мулла і священик УПЦ (Московського патріархату).

Тим часом у місті Краснодоні, на місці поховання членів молодіжної підпільної організації «Молода гвардія», сьогодні заклали і освятили камінь під будівництво церкви. Ідею збудувати храм у пам’ять про комсомольців-підпільників висунули луганська молодіжна рада та російська молодіжна організація «Молода гвардія» партії «Єдина Росія». До речі, делегацію росіян із Ростовської області сьогодні на українсько-російському кордоні зустрічали розгорнутою стометровою георгіївською стрічкою.

«Помпезність по-советськи»

Біля братської могили молодогвардійців
Низка громадських організацій Луганська відзначила трагічну дату без стрічок і будь-якої іншої символіки, провівши свій захід на вшанування загиблих у Сквері пам’яті, біля братської могили солдатів.

Учасниця альтернативної акції, секретар обласного осередку товариства «Просвіта» Дора Тимошевська дорікає владі міста тим, що вона не спромоглася вичистити траву біля цієї братської могили, натомість привела до ладу так званий «пам’ятник жертвам ОУН-УПА».

Також, на думку Тимошевської, заходи, влаштовані владою, мали зайву помпезність.

«Сьогодні потрібно просто вшанувати загиблих і зробити це саме там, де вони спочивають. А не біля того штучного витвору, біля Пілону Слави. Це така помпезність. Все це проводиться по-більшовицьки, по-совєтськи. Всі ці сценарії збереглися», – вважає Дора Тимошевська

Завершився «День скорботи» у Луганську концертом-реквіємом в одному з центральних скверів, де публіку розважали піснями воєнних часів. Наостанок у небо випустили повітряні кульки зі світлодіодним підсвіченням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG