Доступність посилання

ТОП новини

США починають виводити війська з Афганістану


Нью-Йорк – Сполучені Штати вирішили цього року почати поступове виведення військ з Афганістану. Цей план оприлюднив президент Барак Обама у телевізійному зверненні до американського народу. Його виступ у Білому домі транслювали всі провідні телемережі Америки.

Президент Барак Обама підкреслив що поступове скорочення кількості американських військ в Афганістані зовсім не означає припинення участі США у подальшій його долі. Виступ Обами за часом збігається зі звітами американських генералів про значні успіхи у війні проти ісламістського руху Талібан і терористичної організації «Аль-Каїда».

Обама підкреслив, що ця війна – найдовша з усіх воєн, що їх вели Сполучені Штати – має закінчитися. Президент вважає, що Сполучені Штати близькі до остаточної перемоги над «Аль-Каїдою» і «Талібаном»: «Завдяки нашим екстраординарним воякам, нашому цивільному персоналові, як також нашим численним союзникам, ми сягаємо нашої мети. Отож, починаючи з наступного місяця, ми зможемо вивести з Афганістану 10 тисяч наших військ до кінця поточного року. Назагал, ми зможемо вивести 33 тисячі наших військ до початку літа наступного року».

Оглядачі зауважують, що Обама ще у грудні 2009-го року вирішив додати до контингенту в Афганістані як раз 33 тисячі вояків, що їх тепер повертатимуть додому. До кінця 2014 року всі американські війська мають залишити Афганістан. Вважають, що на рішення президента могло вплинуло поширення антивоєнних настроїв в Америці, як також колосальні кошти війни – 10 мільярдів доларів щомісяця.

Мета – здатність самозахисту Афганістану

Обама наголосив на важливій меті – зробити так, щоб Афганістан міг сам обстоювати безпеку власної країни.

Він сказав: «В Афганістані «Талібан» зазнав значних втрат... Афганські сили безпеки кількісно зросли до 100 тисяч військ. У низці провінцій та міст ми вже почали передавати афганському народові відповідальність за безпеку. Попри насильство й залякування, афганці воюють і віддають життя за свою країну. Створюючи місцеву поліцію, відкриваючи ринки та школи, створюючи можливості для жінок і дівчат, ми прагнемо покласти край десятиріччям війни. Звичайно, значні труднощі залишаються. Це початок, а не кінець наших зусиль покласти край цій війні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG