Доступність посилання

ТОП новини

Кримські журналісти виступили проти вирубки дерев у Сімферополі


Зрізані дерева, Сімферополь, 23 червня 2011 року
Зрізані дерева, Сімферополь, 23 червня 2011 року

Сімферополь – Три десятки журналістів, громадських активістів і місцевих мешканців на кілька годин заблокували роботи з масової вирубки дерев у центрі Сімферополя. Акцію організували представники низки сімферопольських мас-медіа, використовуючи соціальну мережу «Фейсбук». Вона була принципово аполітичною, але серед її учасників були помічені представники Меджлісу, «Руської єдності» та Української народної партії, які за інших обставин різко опонують один одному.

Під пісні латиноамериканських революціонерів учасники протесту перекрили одну з центральних вулиць Сімферополя – Горького, де за рішенням місцевої влади проводиться реконструкція і вирубуються зелені насадження. Чотири активісти прив’язалися до дерев, не даючи робітникам їх зрізати.

Правоохоронці в акцію протесту не втручалися, однак, склали на одного з її учасників протокол про адміністративне порушення.

Раднику міського голови Едуарду Долі, який вийшов до активістів, майже не давали говорити бабусі з навколишніх дворів. Хоч він і повідомив, що замість зрізаних і викорчуваних проводиться висадження нових дерев і кущів, а дії комунальних служб погоджені з природоохоронними структурами, чиновнику не вдалося переконати місцевих жителів та активістів.

Боротьба за дерева продовжиться?

Відома кримська журналістка Юлія Вербицька, одна з тих, хто на кілька хвилин прив’язав себе до дерева, розповіла, що метою акції було не стільки фізичне зупинення вирубки дерев, скільки привернення уваги громадськості до планів міської влади провести реконструкцію цілої низки центральних вулиць Сімферополя і набережної річки Салгір.

Юлія Вербицька каже, що вулиця Горького була однією з найгарніших у місті з тінистою каштановою алею. За її словами, у Сімферополі чимало вулиць, які потребують негайної реконструкції, ремонту і ліквідації сухих дерев. Однак, влада вирішила насамперед взятися за Горького. Журналістка каже, що місцеві жителі вимагають проведення громадських слухань і не виключають повторення таких протестів із залученням більшої кількості користувачів соціальних мереж.

Оскільки з мерії більше ніхто до протестувальників не вийшов, то невелика група активістів подалася до Ради міністрів АРК. Там із ними спілкуватися погодилися лише міліціонери з охорони. Тим часом ремонтні роботи на вулиці Горького в Сімферополі знову відновилися. Триває у «Фейсбуці» й обговорення подальших акцій на захист зелених насаджень у центрі Сімферополя.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG