Доступність посилання

ТОП новини

Кожний четвертий італієць свариться із сусідом


Римські багатоповерхівки
Римські багатоповерхівки

Рим – Хто з нас не мріє жити окремо у приватному будинку в затишній, спокійній місцевості? Мрія про власну віллу стає нав’язливою для тих італійців, які мешкають у квартирах багатоповерхівок і потерпають від галасу сусідів чи гавкання песика за стіною. Через докучливі шуми кожний четвертий італієць свариться зі сусідами. Часто у суперечках італійські баби Параски і баби Палажки доводять справу до суду.

Цокання жіночих підборів рано-вранці чи пересування меблів у пізню годину, запах смаженого часника чи гудіння кондиціонера – причин для сварки у багатоквартирному будинку не бракує ніколи.

Найбільший в Італії інтернет-портал із нерухомості Immobiliare.it, опитавши понад 3 тисячі респондентів по всій країні, стверджує: 26 відсотків італійців сваряться зі сусідами. Серед найпоширеніших причини розв’язання «сусідських баталій» – неправильно припарковане авто на спільній стоянці, нічний гармидер та крикливі або з неприємним запахом домашні тварини.
Вичерпавши словесний (часом дуже емоційний) потенціал переговорів, жителі намагаються приборкати сусідів через суд.

Мешканець римської багатоповерхівки Антоніо розповідає про свій досвід: «На жаль, я мав конфлікти зі сусідами. Вони навіть пошкодили двері мого помешкання. Три роки тому я поскаржився до суду, але і досі нічого не вирішилося. Певно, життя сьогодні таке нервове, ми постійно у стресах, і людям важко переносити один одного. Будь-який шелест стає приводом для того, щоб вилити свою енергію і злість на інших».

Краще миритися, а не судитися

Звісно, важко залишатися байдужим і терпіти невиховану поведінку сусіда. Та стукати у двері судових органів – не завжди наймудріший крок, кажуть італійські правники. Щороку майже 2 мільйони цивільних позовів стосовно конфліктів між сусідами поповнюють архіви поліції.

«Зазвичай розгляд судової справи розтягується на роки. Часто самі адвокати протягом цього часу шукають шляхи примирення сторін, щоб скоротити цей період і уникнути також великих витрат на судові процедури», – пояснює мировий суддя Роберто Вентура.

За спостереженнями експертів, після скарги до суду життя не стає спокійнішим, швидше – навпаки. Образа і злість через залучення поліції надалі тільки ускладнюють відносини між сусідами.

У подібних ситуаціях роль миротворця покладають на дімуправів, які відповідають за порядок і стан будинків. Коли ж і їхніх зусиль недостатньо, то вже через рік конфліктуючі сторони змушені будуть звертатися не в суд, а до Інституту громадянського посередництва. Там протягом 4 місяців за допомогою юриста-посередника сусіди мають дійти порозуміння.

Але за будь-яких драматичних обставин у вашому будинку головні поради залишаються незмінними: стримувати емоції, примиритися зі сусідом і взагалі – толерантно ставитися до ближнього...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG