Доступність посилання

ТОП новини

Як харків’яни по-німецьки дерева рахуватимуть


Вирубка дерев в парку імені Горького, Харків, 2 липня 2010 року
Вирубка дерев в парку імені Горького, Харків, 2 липня 2010 року

Харків – Харківська екологічна громадська організація «Зелений фронт» розпочинає громадську інвентаризацію дерев. Перед екологами Слобожанщини проблема обліку дерев постала в результаті конфліктів із міською владою щодо незаконних вирубок зелених насаджень. Тепер дослідити стан зеленого господарства міста вони зможуть за німецькою методикою інвентаризації дерев. Свою технологію їм подарували екологи з німецького міста-побратима Нюрнбергга.

Харків став містом екологічних скандалів. Згадати хоча б сутички в парку імені Горького. Влітку минулого року українські та європейські ЗМІ повідомляли про скандальне будівництво дороги через центральний парк культури та відпочинку. Там, незважаючи на масові громадські протести, міськими комунальними службами було знищено майже дві тисячі дерев.

Представники екологічної громадської організації «Зелений фронт» щотижня заявляють про незаконні вирубки дерев, як у вищезгаданому парку, так і на міських алеях, вулицях, у скверах.

Підчас конференції з питань навколишнього середовища, що проходила в рамках побратимства міст Харкова і Нюрнбергга, Віктор Кітанін, який керує міським комунальним господарством наголосив,: «За останні п’ять років мегаполіс значно погарнішав – дерев і квітів навіть більше за норми».

«Загальна площа Харкова – 30 тисяч 604 гектари. Площа зелених насаджень – 15 тисяч 407 гектарів, тобто більше половини міської території зайняті рослинами, – зазначає він. – Лише минулого року на міських площах, скверах та в парках було висаджено понад 2 мільйони 300 тисяч квітів».

«Догляд за зеленими насадженнями, зокрема і санітарні вирубки дерев – це корисна справа, проте все має відбуватися прозоро і на законних підставах», – зауважує генеральний менеджер Нюрнберзького відділення Спілки захисту природи Баварії Андре Вількель. За його спостереженнями, головна проблема Харкова – це відсутність прозорості у вирішенні міською владою питань із зеленими насадженнями, тобто тут не враховується думка громади.

Фахівці роблять розрахунки щодо тривалості життя дерева

У рамках міжнародної конференції німецькі екологи харківським колегам передали методику інвентаризації зелених насаджень, яка дозволяє запобігти скандалів навколо вирубки дерев. Впровадження цієї технології не вимагає великих фінансових витрат. Тринадцять співробітників служби громадського простору Нюрнбергга обстежують дерева двічі на рік. У місті на кожному дереві висить жетон із особистим номером. Уся інформація після їхнього обстеження заноситься до електронної бази даних, розповідає начальник управління з питань навколишнього середовища Нюрнбергга доктор Петер Плушке.

Німецький посадовець зауважує, що їм відомо, яка висота кожного дерева, обхват стовбура, який його вік. Ще фахівці роблять розрахунки щодо тривалості життя дерева. Це важливо для планування озеленення міста, а також для заходів безпеки, пояснює Петер Плушке.

«Ми маємо визначити наперед де потрібна обрізка гілля або де потрібно прибрати якісь інші небезпеки для життя людини, які можуть виникнути через старе дерево», – каже він.

Тепер харківський «Зелений фронт» розпочинає громадський облік дерев. До обстеження зелених насаджень може долучитися кожен. Місцеві екологи готові навчити усіх охочих. От тільки, чи враховуватиме міська влада результати громадської інвентаризації дерев?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG