Доступність посилання

ТОП новини

Куди полетить російська новітня ракета «Булава»?


Один із минулих запусків ракети «Булава»
Один із минулих запусків ракети «Булава»

Олена Матусова

Москва – У Росії відновили льотно-конструкторські випробування новітньої балістичної ракети морського базування «Булава». Вперше запуск був здійснений із борту атомного підводного крейсера стратегічного призначення «Юрій Долгорукий».

Нинішній випробувальний запуск ракети був 15-м за рахунком. Він планувався ще на 17 грудня 2010 року, але тоді його відклали через неготовність підводного човна. За офіційною версією, причиною була складна льодова обстановка в Білому морі. Випробування, що відбулися у вівторок, пройшли в тій же місцевості.

Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що запуск за всіма параметрами провели успішно.

«В акваторії Білого моря атомний підводний ракетний крейсер стратегічного призначення «Юрій Долгорукий», під командуванням капітана першого рангу Володимира Ширина, зробив запуск міжконтинентальної балістичної ракети «Булава». Вперше в рамках програми державних льотно-конструкторських випробувань запуск ракети був проведений з підводного положення зі штатного носія, яким є атомний підводний човен «Юрій Долгорукий». Запуск за всіма параметрами проведений успішно. Бойові блоки доставлені міжконтинентальною балістичною ракетою «Булава» у встановлений час до заданого району полігону Кура. Це Камчатська область. Екіпаж підводного човна при виконанні випробувальної стрільби показав високий професіоналізм і бойовий вишкіл», – повідомив офіційний представник Міноборони Росії.

Із 14 випробувальних запусків «Булави», що вже були проведені, семеро вважаються успішними чи частково успішними, решта – аварійними. Попередній випробувальний запуск «Булави» провели 29 жовтня минулого року з борту важкого атомного підводного ракетного крейсера стратегічного призначення «Дмитро Донський», спеціально переобладнаного під запуски нової ракети.

Щасливе одруження ракети і крейсера

За словами відповідального редактора російського «Незалежного військового огляду» Віктора Літовкіна, після нинішнього успіху є надія, що вже до кінця цього року і ракети «Булава», і підводний човен «Юрій Долгорукий» будуть поставлені на озброєння російського військово-морського флоту.

«Треба розуміти, що не тільки ракета бере участь у запуску, а й пускова установка, яка розташована на човні, і далі вся система наведення запуску програми польоту, і інше – все це знаходиться на човні, – зазначає Віктор Літовкін. – Фактично, якщо образно говорити, підводний ракетний крейсер «Юрій Долгорукий» одружили зі стратегічною ракетою «Булава». Тобто цей пуск – це фактично їхній весільний марш Мендельсона, образно висловлюючись. У ракети і в човна є шанс, що до кінця року вони будуть поставлені на озброєння, і човен буде прийнятий до складу військово-морського флоту. Але для цього ще має бути 5-6 запусків «Булави» з цього човна, а один із цих запусків має бути залпом. Тобто не одна ракета, а як мінімум дві-три повинні одночасно, фактично з якимись невеликими інтервалами, стартувати з цього підводного човна».

Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, повідомив, що дата наступного запуску ракети «Булава» поки що не визначена, але, за його словами, випробування «Булави» в цьому році ще будуть. Про конкретне призначення ракетного комплексу, який наприкінці 2011-го – на початку 2012 року може бути взятий на озброєння військово-морського флоту Росії офіційно не повідомляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG