Доступність посилання

ТОП новини

«Український вектор ЄС за головування Угорщини зміцнився» – угорський посол


Посол Угорщини в Україні Мігай Баєр
Посол Угорщини в Україні Мігай Баєр

Київ – 30 червня – останній день піврічного головування Угорщини в Євросоюзі, яке проходило під гаслом «Сильна Європа – міцне сусідство». Серед своїх стратегічних завдань на цей період Угорщина визначила: наближення східних сусідів ЄС до Євросоюзу; регіональне співробітництво між ЄС та східними і південними сусідами; створення засад для енергетичної та економічної безпеки Європи. Без участі стабільної, демократичної України у загальноєвропейських та регіональних ініціативах проблеми європейського масштабу розв’язати неможливо, зазначає посол Угорщини в Україні Мігай Баєр. У розмові з Радіо Свобода він нагадав: розвиток співпраці України з ЄС відбувається у рамках політики партнерства та на основі двосторонніх домовленостей між Києвом і Брюсселем.

– Із Україною ми говоримо про асоціацію з ЄС. Я маю надію, що відповідна угода буде підписана до кінця цього року, під час головування Польщі в ЄС. Під час головування Угорщини постійно відбувався діалог між Україною та Євросоюзом, регулярно зустрічалися вищі керівники ЄС та України. Але хочу наголосити, що українська сторона має не лише писати тексти – чи то євроінтеграційних угод, чи то внутрішніх реформ, – але й наповнювати ці документи конкретним змістом. Зараз Україна проходить тест на демократію, на розвиток громадянського суспільства, на лібералізацію економіки. І поки що відмінну оцінку ЄС Україні поставити не може, ми надалі спостерігаємо, що вона робить і чого насправді хоче досягти.

– Угорщина під час головування в ЄС ініціювала перегляд політики сусідства, більшість країн Євросоюзу підтримала відповідні зміни. Серед іншого, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що відтепер на підтримку ЄС можуть розраховувати держави, які впроваджують європейські демократичні цінності. Чи це означає, що у разі посилення авторитаризму в Україні вона може залишитися без підтримки ЄС?

– Всі партнери ЄС – і південні, і східні – підписали з ЄС певні документи. У них ці держави-сусідки підтвердили свої зобов’язання щодо підтримки демократії, захисту прав і свобод своїх громадян, незалежності правосуддя, тощо. Згідно з узгодженими змінами до політики сусідства, ми ініціюємо диференційований підхід до питань допомоги цим країнам. Чим більше конкретних дій на шляху євроінтеграції показує країна, чим більш прозорою є її внутрішня політика, тим більшу допомогу від ЄС вона може отримати. При цьому ідеться і про політичну, і про фінансову підтримку.

Які ініціативи чи проекти Угорщини підтримала Україна у рамках політики сусідства?

– Таким проектом є Дунайська регіональна стратегія. Вона об’єднала вісім держав-членів ЄС та шість країн-сусідок. Україна першою підтримала цю стратегію, яка друга (після Балтійської) залучила у розвиток регіону велику кількість населення, такий потужний економічний та соціальний капітал. Мета стратегії – створити належні умови для соціально-економічного розвитку дунайського регіону, підвищити якість життя його населення, захистити ландшафт та культурні цінності Придунав’я, запровадити енергоефективні та екологічно безпечні технології. Дунайська стратегія – це важлива ініціатива для співпраці ЄС та сусідніх країн.

За словами посла Баєра, велике значення для реальної євроінтеграції України є також її залучення у формування єдиного енергетичного ринку Європи, до Європейської стратегії інтеграції ромів, вивчення Україною досвіду впровадження ухваленої нещодавно Європейської громадянської ініціативи та багатьох інших проектів і програм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG