Доступність посилання

ТОП новини

Президент Кіпру говоритиме в Києві і про офшорні кошти?


Президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас
Президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас

Київ – У ході офіційного візиту в Україну Президент Республіки Кіпр має зустрітися з Президентом України Віктором Януковичем. Про це повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров. Крім української столиці, глава Кіпрської держави планує відвідати місто Маріуполь в Донецькій області, де заплановано його виступ у місцевому державному університеті.

Президент Дімітріс Хрістофіас також планує зустрітися у Києві з головою українського парламенту Володимиром Литвином та першим віце-прем'єр-міністром, міністром економічного розвитку Андрієм Клюєвим.

Під час візиту Президента Кіпрської держави планується підписання низки міжурядових угод, зокрема про економічне, наукове-технічне і промислове співробітництво, про співпрацю у сфері туризму та про взаємне спрощення візового режиму, повідомив Радіо Свобода голова Української спілки промисловців і підприємців, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Є дуже багато питань, що стосуються недопущення подвійного оподаткування. Треба буде дуже серйозно обговорити питання офшорних компаній, відпрацювання спільних дій, у тому числі через удосконалення нормативної бази для жорсткої протидії реінвестуванню тих прибутків, що сформовані кримінальним шляхом чи через великомасштабну корупцію, але не створюючи бар’єри для реінвестування тих фінансових ресурсів, що зареєстровані на Кіпрі», – розповів депутат.

На Кіпрі ховають кошти від оподаткування українські можновладці – Шкіль

Номінально Кіпр не є офшором, але його законодавство дозволяє українським компаніям виводити туди гроші і платити там податки за значно нижчими ставками. Кіпр є головним інвестором в економіку України, хоча насправді це є виведені українські гроші, сказав у коментарі для Радіо Свобода член парламентського комітету у закордонних справах, депутат від БЮТ-«Батьківщини» Андрій Шкіль.

«Візит Президента Кіпру до України, звичайно, не вирішить головної проблеми щодо офшорних коштів, не призведе до укладання відповідної угоди, яка би дозволила Україні контролювати відтік коштів із держави. Звичайно, у цьому не зацікавлене керівництво Кіпру, у цьому мало би бути зацікавлене керівництво України, але Верховна Рада послідовно доводить своє небажання збагачення власної країни, небажання контролювати кошти, бо серед народних депутатів домінують ті, хто у такий спосіб уникає оподаткування», – наголосив опозиціонер.

У червні цього року Верховна Рада відмовилась внести до порядку денного постанову про денонсацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр. «За» проголосували лише 108 депутатів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG