Доступність посилання

ТОП новини

Відпочивальники з ЄС уникають арабських країн, часто відпочивають вдома і більше витрачаються


Індонезійський поліцейський патруль на пляжі Кута курортного острова Балі
Індонезійський поліцейський патруль на пляжі Кута курортного острова Балі

Брюссель – Нинішні літні відпустки чимало європейців традиційно проводять за межами своїх країн. Виняток становлять хіба французи та італійці. Тим часом до 40 відсотків громадян Бельгії, за цьогорічними прогнозами, взагалі від витрат на будь-які поїздки відмовляються. Щодо загальних тенденцій літнього відпочинку представників європейської співдружності виявляється, що більшість з них, незважаючи на кризу, готові витратити на відпочинок більше, ніж зазвичай. Інша разюча зміна: цього року європейці через побоювання відмовляються від проведення відпусток у країнах, позначених так званою «арабською весною».

Що нового у туристичній поведінці пересічних європейців помічено цього літа? Як переконують ті, що спостерігають та вивчають тенденції туризму, дві третини громадян об’єднаної Європи таки виїжджають кудись відпочивати.

Водночас якщо британці чи німці головним чином проводять відпустки за межами своїх держав, то, скажімо, переважна більшість французів відправляються на свої, так би мовити, «домашні» пляжі чи гірські курорти.

«Європейці подорожують Європою, а коли говорити про французів, то вони відпочивають у Франції, – пояснює голова мультинаціональної страхової компанії «Європ асістанс» Мартен Віаль. – Тобто 6 із 10 французів неодмінно вирушають у відпустки, але у межах своєї країни. Тим часом левова частка європейців відпочиває десь у Європі. Таких налічується аж 80 відсотків».

Європейці оминають Єгипет і Туніс

Мартен Віаль виділяє ще й таку рису цьогорічного сезону відпусток, як небажання обирати поїздки до країн арабського світу. Єгипет, Туніс чи Марокко нині часто асоціюються у європейців із непередбачуваністю та небезпекою через нещодавні масові протести.

Ця нова тенденція значно скоротила кількість подорожей до цих держав.

Тим часом, порівняно із минулими роками, бюджет, який європейці виділяють на відпустку, залишається стабільно високим і навіть дещо зріс. Тож пересічний європеєць на відпочинок 2011 року в середньому заготував близько двох тисяч євро.

Туристами не народжуються

А от бельгійські статистичні служби щойно помітили дивну річ: майже 40 відсотків громадян цієї країни не мають наміру кудись їхати на відпочинок. Головна причина у нестачі коштів.

До того ж виявляється, що половина з цих людей взагалі не проводила відпусток за межами власних садиб, констатують фахівці.

Професор географії та туризму Брюссельського вільного університету Жан-Мішель Декролі пояснює цей феномен родинними звичками.

«Якщо у дитинстві у сім’ї, де ви народилися, у вас не з’явилася звичка кудись їхати під час відпустки, бо батьки цього не робили, то, можливо, у вас надалі існуватимуть гальма щодо таких переміщень», – каже він.

Найчастіше європейські відпочивальники вибирають класичний відпочинок, тобто «авіарейс – перевезення – готель».

Характерно, що формул відпочинку протягом відпустки з кожним роком стає все більше: від традиційних готельних відпусток поруч із пляжем чи у горах і до екзотичних перебувань десь у селищі монгольських юрт, вігвамів чи навіть двотижневий екстрим десь у лісових будинках, споруджених просто на деревах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG