Доступність посилання

ТОП новини

Данія відновлює суперечливий митний контроль на кордонах


Данія почала в вівторок першу фазу відновлення посиленого митного контролю на своїх кордонах, розташувавши додатково 50 митників на сухопутному кордоні з Німеччиною й на поромних переправах та мості, що пов’язують Данію з Німеччиною і Швецією.

Данія наполягає, що при цьому відновленні митних оглядів паспорти не перевіряють, відтак Шенгенські домовленості про пересування в межах країн-учасниць без прикордонного контролю ніяк не порушені. До того ж ці митні перевірки будуть вибіркові й не стосуватимуться всіх подорожніх.

Проте Європейська комісія висловила стурбованість і заявила, що «дуже ретельно» стежитиме за ситуацією і вивчатиме документи, які надала Данія на виправдання своєї позиції.

Данія стверджує, що нинішній крок має на меті зупинити контрабанду зброї й наркотиків, через яку в країні значно зросла злочинність. Уряд схвалив, а парламент затвердив цей крок на наполягання крайньої правої й популістської Данської народної партії, яка не входить до владної коаліції, але завдяки підтримці якої цей коаліційний уряд меншості існує.

За нинішніми планами, наприкінці року кількість митників на кордонах мають іще збільшити, а наступними роками збудувати постійні митні контрольні пункти, які працюватимуть цілодобово, хоча перевірки залишаться вибірковими.

На думку оглядачів, ці плани можуть бути скасовані, якщо парламентські вибори в листопаді змінять співвідношення політичних сил у Данії.
XS
SM
MD
LG