Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники звинувачують у смерті Магнітського посадовців


Рада з прав людини при президенті Росії заявляє, що до смерті юриста Сергія Магнітського в слідчому ізоляторі 2009 року причетні і слідчі, і персонал ізолятора, і лікарі.

Як сказала член цієї Ради Ірина Ясіна після представлення звіту в справі Магнітського президентові Росії Дмитрові Медведєву в вівторок, найближчим часом буде оприлюднено перелік імовірних винних у смерті юриста.

Голова Ради Михайло Федотов повідомив, що висновки цієї громадсько-правової експертизи збіглися з попередніми висновками Слідчого комітету Росії.

Один із авторів звіту Валерій Борщов повідомив агентству «Ройтерз», що, за висновком цієї експертизи, визначальною причиною смерті Магнітського стало його побиття охоронцями СІЗО, до чого додався брак медичного догляду, що спричинило смерть через слабке здоров’я і загострення серцевої хвороби.

Крім того, за даними Ради з прав людини, справу Магнітського вела слідча група, створена з порушеннями закону.

Слідчий комітет Росії в понеділок уперше визнав, що ненадання медичної допомоги Магнітському мало прямий причинно-наслідковий зв’язок із його смертю, і повідомив, що планує притягти до кримінальної відповідальності медичний персонал слідчого ізолятору в Москві, де помер юрист.

Сергій Магнітський помер у московському СІЗО восени 2009 року, як офіційно повідомляли, від серцевої недостатності. Йому було 37 років. Його арештували 2008 року за звинуваченням у створенні схеми уникнення податків для британського інвестиційного фонду Hermitage Capital, для якого він працював.

Магнітського затримали за таким звинуваченням після того, як він викрив факти ймовірного незаконного привласнення сплачених фондом Hermitage Capital 230 мільйонів доларів податків посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.
XS
SM
MD
LG