Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не змогла організувати гідну опозицію (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу на те, що Україна сигналізує Європі про свою готовність підписати Договір про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС навіть у разі відсутності там конкретної згадки про можливість членства в Євросоюзі та наявності певних економічних обмежень для експорту з України. Експерти наголошують, що «Україна вибирає Євросоюз», залишаючи за рамками національних пріоритетів Митний союз під керівництвом Росії. Чимало видань інформують про порушення Службою безпеки України нової кримінальної справи стосовно колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, що пов’язано з енергетичною компанією, якою Тимошенко раніше керувала. Оглядачі також запитують, чи дійсно уряд Азарова готує «приватизаційне цунамі» в Україні.

Агентство «Ройтерз» звернуло увагу на відкриття Службою безпеки України нової кримінальної справи, пов’язаної з іменем колишнього Прем’єр-міністра та одного з лідерів нинішньої української опозиції Юлії Тимошенко, що стосується енергетичної компанії «Єдині енергетичні системи України», якою Тимошенко раніше керувала. Це вже четверта кримінальна справа у Києві, пов’язана з Тимошенко, зауважують західні видання. Вони звертають увагу на те, що Тимошенко та її оточення «заперечує усі звинувачення, називаючи судовий процес проти лідера «Батьківщини» політичним, звинувачує владу Президента Віктора Януковича у знищенні опозиції». У новій справі СБУ йдеться про намагання посадових осіб Кабінету Міністрів України заволодіти коштами в 405 мільйонів доларів із державного бюджету. Якраз про таку суму боргу перед Росією з боку уряду Тимошенко йдеться у листі міністра оброни Росії до глави нинішньої виконавчої влади у Києві Миколи Азарова. Видання також зазначають, що Тимошенко співпрацювала у тандемі з колишнім Президентом Віктором Ющенком, її соратником часів Помаранчевої революції, але їхні стосунки розладналися ще на початку 2005 року. Тут також зазначається, що, незважаючи на явну популярність в Україні, «Тимошенко до цього часу не змогла організувати довкола себе гідну опозицію».

Ендрю Ретман із Брюсселя стверджує на сторінках EUObserver, що «Україна сигналізує про свою готовність підписати угоду з ЄС». Йдеться про угоду щодо асоціації та зони вільної торгівлі Києва з Європою. Якщо все піде так, як планується, зауважує Ретман, то «лідери ЄС і Президент Янукович поставлять свої підписи під угодою, яка ставить Україну на шлях приєднання одного дня до ЄС і повністю відкриває 46-мільйонний ринок компаніям об’єднаної Європи». Посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв сказав виданню, що Україна готова підписати цю угоду,
незважаючи на відсутність там чіткого поняття про можливе майбутнє членство України в ЄС та наявність певних економічних обмежень для українського сільського господарства. Єлісєєв також сказав, що напередодні наступного раунду переговорів 26 вересня сторони дуже близькі до консенсусу, і «будь-який із наступних раундів може стати завершальним». Посол також сказав, що підписання угоди означатиме остаточну орієнтацію України на Захід. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, якого цитує EUObserver, сказав, що з підписанням угоди Україна вже матиме більше, аніж мала Польща з укладенням Угоди про асоціацію з ЄС. Також тут виділяються слова занепокоєння Костянтина Єлісєєва з приводу гальмування євроінтеграції України з боку Франції, Німеччини та Нідерландів і явне невдоволення європейським курсом Києва з боку Москви. Посол України заявив, що з наближенням до фіналу переговорів щодо угоди між ЄС та Україною з’являється чимало так званих незначних перешкод, і це пов’язано з небажанням кількох членів ЄС бачити Україну потенційною учасницею Євросоюзу і посилати будь-які позитивні сигнали щодо розширення ЄС.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про передачу урядом Миколи Азарова до Верховної Ради України законопроекту про скорочення переліку державних підприємств, що не підлягали приватизації. Експерти зауважують, що за рамками «переліку недоторканних» можуть опинитися найбільш привабливі для інвесторів, особливо з Росії, підприємства. Серед таких називають авіаційні, космічні, морські галузі України на кшталт заводу імені Антонова, «Київприладу», заводу «Комунар», що випускають прилади для ракетно-космічної техніки, оптико-електронне обладнання. Влада мотивує такі кроки необхідністю прискорення модернізації виробництв. Опозиція звинувачує владу в намаганнях здати національні інтереси, адже ця інформація з’явилася відразу ж після переговорів Путіна та Януковича в Криму… Хоча експерти кажуть, що такі кроки давно назріли в Україні, якщо вона орієнтується на ліберальну економіку.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG