Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі інваліди нагадали Президентові Януковичу про його обіцянки


Мітинг протесту проти соціальної політики влади Президента Віктора Януковича, 6 липня 2011 року, Донецьк
Мітинг протесту проти соціальної політики влади Президента Віктора Януковича, 6 липня 2011 року, Донецьк

Донецьк – У середу в Донецьку інваліди, члени громадських організацій чорнобильців, афганців і ветеранів протестували проти реформ уряду Миколи Азарова. Близько тисячі осіб пікетували обласну адміністрацію з вимогою зупинити розгляд законопроекту, що передає Кабінетові Міністрів функцію встановлення пенсій інвалідам. Протестувальники нарікали на те, що чинна влада не виконує передвиборчі програми.

«Владу під контроль» – під таким гаслом члени організацій «Союз Чорнобиль України», «Чорнобильські вдови», інваліди, ветерани та інші соціально-незахищені категорії громадян вимагали зупинити розгляд законопроекту «Про гарантії держави відносно рішень судів».

Ухвалення документа, що винесений на розгляд Верховної Ради 7 липня, призведе до зменшення пенсій, адже дозволить Кабінетові Міністрів призначати соціальні виплати в ручному режимі в залежності від наявності коштів у Пенсійному фонді, вважають мітингувальники. Раніше ветерани оскаржували дії Пенсійного фонду в судах, але закон позбавить їх такої можливості, пояснює голова донецької організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Кругликов.

Донецькі інваліди вимагають повернути пільги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Вони пішли на такий крок. Щоб нас відрізати від подачі законних позовів, вони й ухвалюють таке рішення – скасувати законодавчий акт і передати все Кабінету Міністрів, і тепер Кабмін встановлює і компенсаційні виплати, і розмір пенсії. Це називається пенсійна реформа?» – обурюється Кругликов.

Багатодітна мати: 16 гривень на харчування дитини ліквідатора на місяць – «це смішно»

Чорнобильці скаржаться на невиконання владою також чинного законодавства про соціальний захист, через що багато сімей перебувають у скрутному становищі.

Мати десятьох дітей Руфіна Іщенко, чоловік якої є ліквідатором аварії на ЧАЕС, зазначає: «Десять дітей-чорнобильців, яких позбавили повністю всього. По-перше, якщо за законом встановлена часткова компенсація витрат на харчування в розмірі 50 відсотків мінімальної зарплати, то Кабінет Міністрів понизив це до 16 гривень 50 копійок. Це смішно, це мізерна доля».

«Президент здивував олігархів»

Ветерани і ліквідатори, а також члени їхніх сімей висловили розчарування діями Президента і представниками уряду, котрі під час виборів обіцяли збільшення соціальних гарантій чорнобильцям, дітям війни і учасникам військових дій.

«Друзі, як м’яко було сказано про те, що наш Президент нас, і така пауза, здивував. Та ні, треба говорити правду – він зовсім не здивував нас, він тупо обдурив нас! Покращити життя, стандарти підвищити… Я вам скажу навіть більше – він не тільки нас здивував, він здивував і своє найближче оточення, олігархів здивував. Вони навіть і не уявляли, що тільки за рік управління Партії регіонів їхнє матеріальне становище зміцніє втричі!» – зауважує ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Коваленко.

Протестувальники назвали свій мітинг попереджувальним і обіцяють виходити на вулиці ще, допоки влада «не почує кожного» з них.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG