Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал у Грузії


Заарештовані фотографи
Заарештовані фотографи

Прага – У ніч із середи на четверв Тбілісі департамент контррозвідки МВС Грузії заарештував чотирьох фотокореспондентів світових агентств, і серед них – особистого фотографа президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Справа фотографів відразу ж потрапила під гриф «таємно». Журналісти провели акцію протесту перед слідчим ізолятором МВС Грузії, а правозахисники вимагають негайного звільнення затриманих та закликають уповноваженого з прав людини в Грузії втрутитися у цю справу.

Як повідомляє МВС Грузії, департамент контррозвідки затримав Зураба Курцикідзе (фоторепортера Європейського фотоагентства в Грузії), Іраклі Ґеденідзе (фотографа прес-служби адміністрації президента), його дружину Натію Ґеденідзе та Ґіоргі Абдаладзе (фотографа Міністерства закордонних справ Грузії).

Затриманих звинувачують у постачанні різноманітної інформації організації, що діє під прикриттям спецслужб однієї з країн на шкоду інтересам Грузії, виходячи з їхнього посадового становища. З цієї справи розпочалося розслідування.

У четвер у цій справі був також допитаний як свідок фотокореспондент агентства «Ассошіейтед Прес» Шах Айвазов. Після допиту його звільнили. Сам Айвазов каже, що з ним поводилися коректно і без будь-якого тиску.

Рамаз Чинчаладзе, один із адвокатів затриманих, поінформував, що під час зустрічі зі слідчими підписав угоду, згідно з якою не має права надавати ЗМІ чи третім особам інформацію у згаданій справі. А ще один захисник, Мераб Чиковані, наголосив з цього приводу Радіо Свобода: «Справа розглядається під грифом таємно. Ці матеріали засекречені і є державною таємницею. Розглядається справа про шпигунство, і більше нічого я вам сказати не можу».

Журналісти і правозахисники протестують проти арештів у Тбілісі

Неурядова організація «Хартія журналістської етики» провела акцію протесту під стінами слідчого ізолятора МВС Грузії, де перебувають затримані, і висловила солідарність зі своїми колегами. Правозахисники вимагають негайно звільнити затриманих фоторепортерів і закликають уповноваженого з прав людини в Грузії втрутитися в ситуацію.

Дімітрі Тікарадзе, редактор видання «АліяГолдінґ» в Тбілісі, розповів Радіо Свобода про ситуацію з Ґією Абдаладзе (фотографом Міністерства закордонних справ Грузії). «Він каже, що не знає, чому його затримали, і називає себе невинуватим та вдається до крайньої форми протесту. Він оголосив сухе голодування. Він також звернувся до міжнародних організацій і журналістів із проханням про допомогу, а також попросив передати до Лондона в офіс «Ассошіейтед Пресс», щоб вони відреагували на цей факт беззаконня», – сказав Тікарадзе.

МВС Грузії не повідомляє, у співпраці з якою іноземною державою підозрюють затриманих, однак серед подібних шпигунських скандалів останніх років такою державою здебільшого була Росія. Міністр внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі в інтерв’ю журналістам заявив, зокрема, що на території республіки продовжують діяти російські агенти.

У четвер із заявою виступив і директор ФСБ Росії Олександр Бортніков, який заявив, що бойовики намагаються проникнути на російську територію з боку Грузії. За його словами, спецслужби Росії вдаються до превентивних заходів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG