Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз та ПРООН допомагають розвиватись придніпровським селам


Нарада учасників проекту ЄС та ПРООН у Дніпропетровську
Нарада учасників проекту ЄС та ПРООН у Дніпропетровську

Дніпропетровськ – Європейський Союз та Програма розвитку ООН завершили реалізацію в Україні першого етапу проекту підтримки сіл та селищ. Про підсумки трирічної роботи представники міжнародних структур розповіли сьогодні на Дніпропетровщині, яка визнана одним із найкращих партнерів проекту. Наразі на рахунку міжнародних організацій допомога понад тисячі українських сіл: відремонтовані дитсадки і школи, оновлені акушерські фельдшерсько-пункти, прокладені водогони тощо. А втім, на цьому ЄС та ООН свою підтримку української глибинки не припиняють. На яких умовах і які саме села рятуватимуть від занепаду, а то і зникнення в найближчі роки?

У четвер Дніпропетровська область підписала новий договір про співпрацю з ЄС та ПРООН заради села. Сільським громадам області пропонують розробити конкретні проекти поліпшення інфраструктури, а міжнародні організації готові їх співфінансувати. Сільське Придніпров’я зараз потерпає від низки проблем, серед найактуальніших – брак питної води.

Але головне, говорить голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, – що співробітництво з ЄС та ООН дисциплінує селян і навчить їх діяти активніше.

«Найголовніше – допомога місцевим громадам у самореалізації, у вирішенні власних проблем. Наші громади мають зробити ще один крок до саморозвитку», – сказав посадовець.

Євросоюз та Програма розвитку ООН запросили до співпраці заради покращення життя у селах усі українські регіони. В найближчі роки, кажуть ініціатори, міжнародні організації готові витратити на підняття глибинки України 17 мільйонів євро. У планах – охопити майже 900 сіл.

Радник представництва ООН в Україні Берди Бердієв

Однак проекти для фінансування відбиратимуть дуже ретельно, перевагу надаватимуть охороні здоров’я та енергетиці, зазначає радник постійного представника ООН в Україні Берди Бердієв.

«Головний елемент – те, що громади самі будуть визначати свої пріоритети і брати участь у розробці проектів. Звичайно, з нашою допомогою», – зазначив радник представництва ООН.

Гроші збирали з кожного двору

Щороку з мапи України зникає 15–17 сіл, порахували в уряді. Нерозвинута інфраструктура, безробіття, екологічні проблеми – і люди з сільської глибинки тікають до міст.

У селі Привовчанському на Дніпропетровщині наразі живе менше як тисяча людей. Мальовничі лісові краєвиди не втримують молодь у селі. Проте після початку співпраці з Євросоюзом та Програмою розвитку ООН життя в селі змінилось на краще. За фінансової та організаційної підтримки міжнародних структур селяни вирішили дві застарілі проблеми: капітальний ремонт школи та енергозбереження в дитсадку.

Сільський голова села Привовчанського Ганна Кабанова

Спершу було дуже складно, розповіла Радіо Свобода сільський голова Привовчанського Ганна Кабанова. Міжнародні організації погодились фінансувати роботи наполовину і поставили тверду умову: ще 45 відсотків грошей має дати місцевий бюджет, а 5 відсотків – це близько семи тисяч гривень – треба було зібрати із самих селян.

«Люди не вірили, що хтось просто так візьме і дасть гроші на вирішення наших проблем. Були люди-скептики. Збирали гроші з кожного двору: хто скільки може, з пенсіонерів менше, з молоді – більше, бо це ж стосується їхніх дітей», – поділилась сільський голова.

Екологічні проекти поки пасуть задніх, бо дорогі

За три роки роботи проекту ЄС та ПРООН на Дніпропетровщині змогли допомогти майже півсотні таким селам, як Привовчанське. Успішно освоїли понад 9 мільйонів гривень.

Це один з найкращих показників в Україні, каже керівник відділу з розвитку громад проекту ЄС та ПРООН в Україні Олена Рудич, адже в деяких інших регіонах окремі проекти «провалились».

Серед недоліків вона називає і те, що досі реалізовували багато енергоощадних проектів і обмаль екологічних.

«Екологічних – тільки один відсоток. Чому такий малий відсоток проектів з екології, хоча ця проблема дуже актуальна для всієї України? Та тому, що це дуже дорогі проекти, які виходять за рамки наших фінансових можливостей», – сказала керівник проекту.

За даними Держкомстату, за останні два десятиліття сільське населення України скоротилось майже на 3 мільйони людей. Понад півтисячі сіл припинили існування.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG