Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійна реформа змінює нарахування та розмір пенсій


Верховна Рада ухвалила Пенсійну реформу. «За» це рішення о пів на другу ночі проголосували 248 депутатів.

Закон підвищує пенсійний вік для жінок із 55 до 60 років, починаючи з 1 вересня цього року. Вік для жінок для отримання державної соціальної допомоги підвищено з 58 до 63 років.

Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищено до 62 років, починаючи з 2013 року.

Також документ зменшує з 90 до 80% заробітну плату для обрахування пенсій для всіх держслужбовців.

Для працівників бюджетної сфери при виході на пенсію пропонується запровадити одноразову допомогу в розмірі 10 призначених їм пенсій.

Страховий стаж піднято до 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Розмір максимальної пенсії для осіб, що втратили працездатність, обмежується на рівні 10 мінімумів, тобто 7640 гривень. Раніше максимальний розмір пенсії становив 12 прожиткових мінімумів.

Збільшиться також термін вислуги для призначення пенсії військовослужбовцям і деяким іншим особам із 20 до 25 років, упровадивши при цьому календарне обчислення вислуги років.

Разом з цим депутати зберегли особливий порядок нарахування пенсій для себе.

Підтримали цю реформу представники Партії регіонів, фракції НУ-НС, групи «Реформи заради майбутнього», Народної партії та позафракційні. Не голосували за документ комуністи та «БЮТ-Батьківщина».

Депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимир Яворівський розкритикував реформу: «Замість купальської ночі ця ніч буде називатись ніч великого соціального злочину»
XS
SM
MD
LG