Доступність посилання

ТОП новини

Останній старт американського «Атлантіса» і майбутнє космічного транспорту (світова преса про науку і технології)


Прага – Восьме липня стало фінальним днем програми космічних човників (шатлів) «Атлантіс», і далі Росія стає чи не єдиним «носієм» до Міжнародної космічної станції. Правда, росіяни «пануватимуть» у транспортування на орбіту Землі тимчасово, лише до 2015 року. Це що – поразка США в космосі чи тактична пауза для стратегічного прискорення освоєння Всесвіту американцями? Як би там не було, Україна бере участь в одному з ключових космічних проектів. Тим часом шведи вперше здійснили пересадку штучної трахеї після раку горла, яку «виростили» спеціально для пацієнта. Вчені також заявляють,що білі ведмеді мають підстави вимагати підтвердження ірландського родоводу.

Кореспонденти чеської «Днес» коментують останній старт американського шатла «Атлантіс» і розлого аналізують те, що чекає у майбутньому космічний транспорт. Критика хаосу, внесеного адміністрацією Барака Обами у космічну епопею з закриттям вартісної програми NASA, яка мала прийти на зміну шатлам, помірна, бо більше тут йдеться про нові приватні проекти транспортування людей на Міжнародну космічну станцію. NASA вже виділила приватним компаніям на це майже 300 мільйонів доларів. Лідерів тут аж 5 – той же «Боїнґ», що виробляв і шатли, інші молоді – Space Exploration Technologies (чи не найбільш успішна нині), Orbital Sciences (за участі України), Blue Origin і Sierra Nevada Corp. Space Exploration Technologies вже успішно випробовує 7-місний приватний багаторазовий корабель. Правда, у цієї програми є ще купа технічних недоробок. Space Exploration Technologies вже заявляє й про підготовку експедиції на Марс у найближчі 15–20 років. Orbital Sciences також у активній стадії розробок. Нині тут завершують носій «Таурус-2», і перший ступінь його мають виробляти в Україні. Він буде оснащений американізованим двигуном на базі проваленого колись місячного проекту СРСР. Перший старт «Таурус-2» планується у 2013 році. Orbital Sciences має підготувати й вантажний космічний корабель «Лебідь» з вантажною спроможністю у 2,5 тони і NASA заплатить до 2016 року за його вісім стартів з вантажами майже 2 мільярди доларів. Але росіяни вже заявили, що будуть допускати до своєї МКС після 2015 року лише технічно справні приватні кораблі. Так що NASA вже сьогодні застерігає про можливу втрату доступу на МКС. Вартість користування російськими носіями «Союз» зросла за останній час з 20 до понад 60 мільйонів доларів за кожну доставлену на орбіту людину.

Англійська «Дейлі Мейл» повідомила, що шведські хірурги провели першу у світі операцію пересадки штучної трахеї пацієнтові, який страждає від раку горла. Основа трахеї була створена в Університетському коледжі Лондона з особливого синтетичного нанокомпозитного матеріалу, а потім уже у Швеції покрита стовбуровими клітинами кісткового мозку пацієнта. Британське видання також повідомляє, що подібна операція стала можливою завдяки технології моделювання каркасу дихальних шляхів, що є точною копією трахеї конкретного пацієнта. Для цього був відтворений тривимірний образ горла пацієнта. Покриття штучної трахеї стовбуровими клітинами пацієнта знижує небезпеку відторгнення нового органу імунною системою. Штучний орган означає, що пацієнтам не потрібно буде чекати на відповідного донора. Лікарі також повідомляють, що чоловік, якому пересаджена штучна трахея, успішно поправляє свій стан.

Британський New Scientist повідомляє, як група вчених Дублінського Трініті-коледжу в Ірландії на чолі з Керідвен Едвардз дослідила, що сучасні білі ведмеді походять від вимерлих бурих родичів, які бродили сучасними островами Великої Британії та Ірландії від 43 тисяч років до 3 тисяч років тому. Час від часу ці острови були зв’язані льодовим покриттям. Група Едвардз провела детальні, у тому числі й генетичні, дослідження ймовірних предків сучасного білого ведмедя, на чому й базує переважно доведення його ірландського походження. Але є вчені, які досить скептично ставляться до таких висновків і вважають, що потрібний точніший аналіз ДНК.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG