Доступність посилання

ТОП новини

Суд над 97-літнім угорцем Кейпіро знову затягується


97-літіній Шандор Кейпіро
97-літіній Шандор Кейпіро

Будапешт – Угорська Феміда ніяк не поставить крапку у справі 97-річного Шандора Кейпіро. У роки Другої світової війни він служив сотником жандармерії в окупованій хортистською Угорщиною Воєводині. Проти нього вже п’ятий рік позивається Ефраїм Зурофф, директор єрусалимського центру Симона Візенталя. Ця міжнародна неурядова установа відносить Кейпіро до десяти найбільших нацистських злочинців світу. Однак суд у Будапешті поки що не виніс кінцевого вироку підозрюваному. Що заважає зробити це суддям?

Усі 5 років судові засідання у справі Шандора Кейпіро відбувалися за закритими дверима. І лише на початку травня цього року пройшло перше публічне слухання цієї справи. Відтак судові колегії збираються майже щомісяця.

Такі часті переноси правники мотивують слабким здоров’ям 97-річного Шандора Кейпіро. У суд його привозять в інвалідній колясці, він погано бачить і майже нічого не чує.

Останнього разу в судовій залі на підсудного чекали кілька молодих людей, які мали на своєму одягові велику зірку Давида. А дочка Шандора Кейпіро тримала у руках саморобний плакат із написом «Вбивці 97-річної людини».

Колишнього сотника угорської жандармерії звинувачують у тому, що в січні 1942 року він брав участь у масовому вбистві майже 2 тисяч євреїв, циган і сербів. Згідно з даними прокурора, Шандора Кейпіро вже двічі хотіли притягнути до судової відповідальності, але він щоразу ухилявся від неї.

Останній вирок виносився у 1948 році, коли в Угорщині при владі вже рік перебували комуністи. Але на той час Шандор Кейпіро переховувався в Австрії, а з 1950-их і до 1996 року він постійно жив в Аргентині.

Брак надійних доказів

Втім, поганий стан здоров’я підсудного – не єдина причина, через яку затягнувся цей суд. На публічних слуханнях справи Шандора Кейпіро його адвокат Жолт Зейтені постійно заявляє, що докази обвинувачення є дуже слабкими і що у вироці так званого народного суду Угорщини від 1948 року багато комуністичної ідеології і грубих правових порушень.

«Кримінально-процесуальні правила треба застосовувати за наявності всіх доказів, навіть якщо їм 100 років. Йдеться не тільки про сьогоднішні дні. На цьому наголошували ще у кримінальному кодексі королівської Угорщини 1890 років, де написано, що неприпустимо впливати на покази свідків або чинити на них тиск… Завдання прокурора полягає саме в тому, щоб довести, чи справді були дотримані ці принципи наприкінці сорокових років у справі мого підзахисного. Натомість, обвинувачення подає на стіл судді лише доказовий засіб, тому що, наприклад, протокол – це ще не доказ. Правдивий зміст цього документу ще треба встановити», – вважає адвокат Жолт Зейтені.

Він також переконаний, що на одного зі свідків того судового процесу комуністичні слідчі чинили фізичний і психологічний тиск. Однак проблема в тому, що через 60 років по тому, як відбувся суд, це дуже важко довести, каже юрист.

З іншого боку, пояснює Жолт Зейтені, за панівних у комуністичному суспільстві поглядів і законів людина, яку правомірно чи неправомірно звинувачували у воєнних злочинах, не мала права подавати апеляцію на вирок суду першої інстанції. На його думку, так звані показові народні суди лише підсилювали у людей бажання емігрувати за кордон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG