Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг згадує свого «хресного батька» Калнишевського


Криворізький історико-краєзнавчий музей відкрив виставку, присвячену «хресному батькові» міста Петрові Калнишевському, останньому кошовому отаману Запорозької Січі. Виставка присвячена 320-річчю з дня його народження.

За словами місцевих музейників, хоча легендарним засновником Кривого Рогу вважається козак Ріг, історія знає цілком реальну і конкретну особистість засновника – Петра Калнишевського.

Серед найцінніших експонатів експозиції – копія указу отамана про заснування поштової станції Кривий Ріг. «На Саксагані в Кривому Розі залишити 5 козаків і 10 коней», – йдеться в указі. У документі стоїть дата – 27 квітня 1775 року, вона і вважається офіційним днем народження Кривого Рогу.

Крім того, на виставці представлені архівні матеріали, що розповідають про самого отамана та його доброчинну діяльність, зокрема, опікування церквами Кривого Рогу. Є також рідкісна ікона Покрови, де разом з козаками зображені також Петро Калнишевським і його писар.

Указ про заснування Кривого Рогу був одним з останніх, виданих отаманом. На початку червня 1775 року російське військо за наказом Катерини Другої зруйнувало Запорозьку Січ. 85-річний Калнишевський був заарештований і відправлений до Соловецького монастиря, де провів близько 26 років.

Виставка триватиме до 31 серпня.
XS
SM
MD
LG