Доступність посилання

ТОП новини

Дубровицька трагедія: 16 осіб загинуло у вогні


Рівне – Пожежа спалахнула вночі з 9 на 10 липня у будинку для літніх людей Дубровицького районного територіального центру соціального обслуговування, розташованому за два десятки кілометрів у селі Біле. Вогонь умить охопив сторічну дерев’яно-цегляну будівлю. За 40 хвилин дві бригади пожежників локалізували, а під ранок повністю ліквідували пожежу Однак упродовж кількох годин з-під балок витягували обгорілі тіла. Загинуло 16 осіб.

Двоє медпрацівників, котрі виносили з будинку нерухомих пацієнтів і обпекли руки, перебувають у задовільному стані. Один зі врятованих мешканців спочатку потрапив до реанімації, однак зараз його стан лікарі оцінюють як середньої важкості.

На місці події працює оперативна група Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, сформована урядова комісія на чолі з віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком. Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив співчуття родинам загиблих. 11–12 липня на Рівненщині оголошені днями жалоби.

За фактом пожежі порушено кримінальну справу. Попередня версія – куріння в ліжку одного з пацієнтів. Порушена кримінальна справа за статтею 196 Кримінального кодексу (необережне знищення або пошкодження майна, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження або загибель людей).

Місцеві селяни розповідають, що попереднього дня старенькі отримали пенсію, тож, імовірно, «розжилися» на цигарки. Згідно з українським законодавством, особи, які перебувають під опікою держави, одержують на руки 25 відсотків своєї пенсії, решта іде на загальні потреби інтернатів.

Пожежі у старечих будинках радянського типу, які дісталися у спадок і українцям, не рідкість. Ці заклади зовсім не нагадують санаторії – швидше, несучасні лікарні. Третина утриманців геріатричних закладів обмежені в рухах через стан здоров’я.

Причини загоряння в більшості подібних випадків криються у неадекватній поведінці літніх людей, котрі нерідко хворіють на склероз. У квітні подібна пожежа, яка забрала життя літньої жінки, сталася у Корецькому районі Рівненщини. Тоді медсестра і санітарка швидко зреагували й загасили пожежу за допомогою вогнегасника та винесли з кімнати ще двох підопічних.

Санаторій чи богадільня

Вимоги до подібних закладів на Заході дуже суворі. Максимальний комфорт, надання всіх необхідних медичних послуг, якісне харчування і, що не менш важливо, – суворе дотримання техніки безпеки та вишкіл персоналу на випадок надзвичайних ситуацій. Мешкати в такому будинкові часто не проти достатньо заможні люди, котрі, однак, не можуть собі дозволити індивідуального лікаря, кухаря чи перукаря. Кожен з них має окрему кімнату, іноді апартаменти.

В Україні до таких будинків традиційно не потрапляють люди, котрі мають благополучні родини. Здебільшого, це недавні ув’язнені або бездомні, люди, які не мають близьких родичів. Якщо ж заможні діти вирішують віддати таку людину до геріатричного закладу, їхні дії зустрічають здебільшого осуд навколишніх. Кількість персоналу, який доглядає за старенькими, недостатня для постійного контролю за пацієнтами. На Рівненщині траплялися випадки, коли мешканець пансіону калічив або навіть убивав сусіда по палаті.

Посилену увагу до себе пацієнти старечих будинків відчувають у переддень виборів, коли важливими стають їхні голоси. Водночас під час останніх місцевих виборів спостерігачі зафіксували вилучення з виборчого процесу всіх пацієнтів Рівненського геріатричного пансіонату. До людей просто «не довезли» скриньки.

МНС: приписи пожежників були

Минулого місяця під час перевірки об’єктів літнього відпочинку працівники управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій тимчасово зупинили експлуатацію трьох приміщень, які перебували в пожежонебезпечному стані. Як повідомив начальник центру пропаганди управління МНС у Рівненській області Микола Прокопчук, пожежники звертали увагу районної влади на порушення правил експлуатації приміщення, про що нещодавно зробили черговий припис. Дубровицька влада готувалася перенести центр соціальних послуг в амбулаторію однієї зі шкіл, однак не встигла.

Найчастіше серед порушень – не проведена вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій горищ будівель, недостатнє забезпечення приміщень вогнегасниками, неробочий стан установок пожежної автоматики, яка не обслуговується спеціальними організаціями.

За вказівкою голови облдержадміністрації, від сьогодні пожежники проводять посилене повторне вивчення стану протипожежної безпеки в стаціонарних відділеннях оздоровчих та лікувальних закладів.

Як повідомив голова облдержадміністрації Василь Берташ, у шести загиблих не було рідних. Організацію похоронів бере на себе обласна влада. Уряд взяв на себе допомогу потерпілим. А на місці старого будинку та амбулаторії хочуть збудувати новий територіальний центр.

Трагедія на Рівненщині – наймасштабніша в Україні серед пожеж у закладах подібного типу. За кількістю пожеж у геріатричних пансіонатах та кількістю їхніх жертв веде перед Росія, де за останнє п’ятиріччя в будинках для літніх людей загинули півтори сотні людей. У 2009 році подібна трагедія з 9 жертвами сталася в Бельгії. Там причиною пожежі став несправний вентилятор.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG