Доступність посилання

ТОП новини

США: кінець ери космічних човників


Останній запуск шатла «Атлантіс», 8 липня 2011 року
Останній запуск шатла «Атлантіс», 8 липня 2011 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах місією шатла «Атлантіс» до Міжнародної космічної станції закінчується 30-річна ера польотів космічних кораблів багаторазового використання. За підрахунками преси, рекордна кількість глядачів, понад три чверті мільйона, зібралися у п’ятницю на флоридському мисі Канаверал, де розташовано космічний центр імені Кеннеді, щоб бути свідками хвилюючого історичного видовища – старту останнього космічного човника. Що ж думають робити американці далі у ділянці освоєння космічного простору?

Якби щось трапилося з космічним човником «Атлантіс», то НАСА, Національна космічна адміністрація, вже не змогла б запустити резервний шатл для повернення астронавтів на Землю. Решту шатлів уже порозвозили по музеях, вони перетворилися на експонати, тож довелося б звертатися до росіян, щоб надіслали капсулу.

Роджер Пелкі, космічний аналітик із Колорадського університету, підрахував вартість 30-річної програми шатлів плюс десятиріччя на підготовку.

«У перерахунку на долари 2010 року, за всі роки витрачено десь 200 мільярдів доларів. Це означає, що доставка на орбіту коштувала від 200 до 250 мільйонів доларів за кожного астронавта. Отож, жодна гра цифрами не змінить того факту, що упродовж 40 років це було вельми коштовне підприємство», – зазначив аналітик в інтерв’ю телевізійній мережі FoxNews.


Для порівняння: відтак, щоб щороку відряджати від чотирьох до шести астронавтів на Міжнародну космічну станцію, НАСА платитиме росіянам по 56 мільйонів доларів за кожного, це значно дешевше. Як каже відоме американське прислів’я, «money talks», тобто у «грошей власна мова».

Плани на майбутнє

Що ж тепер, коли ера шатлів добігла кінця? Над розробкою космічних кораблів нових типів працює новозаснована приватна компанія SpaceX у Каліфорнії. Вона отримала від НАСА 1,6 мільярда доларів і контракт на виготовлення ракети-носія для постачання вантажів на Міжнародну космічну станцію. Ця ж компанія виготовляє нині космічну капсулу Dragon для транспортування астронавтів.

Крім того, НАСА асигнує 269 мільйонів доларів на розробку нового корабля для астронавтів. Гроші поділено між чотирма приватними компаніями, включно з «Боїнгом». Кожна компанія проектує корабель власної конструкції. За 5 років, як сподівається НАСА, один із цих кораблів – очевидно, переможець конкурсу – виводитиме астронавтів на орбіту.

Крім того, інженери НАСА працюють над так званим «багатоцільовим екіпажним кораблем», який має здійснювати польоти з астронавтами на борту на астероїди й далі. Кошти проекту – 1 мільярд 200 мільйонів доларів. Перший політ на астероїд планують на 2025 рік із тим, щоб згодом летіти на Марс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG