Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський флот і боротьба за незалежність України (1917–1921 роки)


Севастополь – У Севастополі вперше вийшла друком книга про участь моряків Чорноморського флоту у боротьбі за незалежну Україну у 1917–1921 роках. Її автор, колишній військовий журналіст, капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак мав на меті відкрити суспільству історичні факти, які приховувалися протягом багатьох десятиліть.

Історична науково-популярна розвідка військового журналіста Мирослава Мамчака – уже не перша його книга з історії українського флоту. Але раніше вони виходили у Києві чи Галичині. Дослідження «Чорноморський флот у боротьбі за незалежність України у 1917–21 рр.» вперше вийшло друком у самому Севастополі.

Наклад книги невеликий – лише 200 примірників. Проект некомерційний, тож автор роздає їх безкоштовно, насамперед – до військових частин, на кораблі, у навчальні заклади українського флоту.

Мирослав Мамчак каже, що тема українського визвольного руху на Чорноморському флоті і в Севастополі на початку 20-го століття протягом усіх років Радянської влади була під суворою забороною. Замовчується вона у Севастополі і зараз. Саме тому він взявся за те, щоб відкрити цю сторінку української історії, показати історичне місце Севастополя і флоту в житті українського народу та його боротьбі за незалежність.

Переддень відродження сучасного українського флоту

За словами Мирослава Мамчака, з початку 1917 року на Чорноморському імператорському флоті почалися процеси українізації. Наприкінці квітня 1918-го майже над усіма його кораблями екіпажі підняли українські прапори. Флот українізувався, а його командування заявило про підпорядкування Українській народній республіці.

Це слід вважати передднем відродження сучасного українського флоту, вважає капітан 1 рангу запасу. Під українськими прапорами Чорноморський флот ходив лише до січня 1919 року, але й далі ще кілька років моряки-чорноморці воювали за незалежність України.

Автор збирав матеріали до книги кілька років у різних архівах, а також вивчав зарубіжні видання зі спогадами учасників цих подій. Мирослав Мамчак каже, що «український здвиг» на Чорноморському флоті у 1917–1921 роках потребує подальшого дослідження.

За його словами, севастопольці і військові моряки України мають знати і цю частину власної історії. Тим більше, що її повернення всіляко гальмується, а деякі політичні сили відверто цьому протидіють.

У травні 2008 року в рамках відзначення 90-ліття українізації Чорноморського флоту севастопольська громадськість і військові моряки планували встановити на Графській пристані меморіальну дошку на честь підняття українських прапорів на кораблях флоту, що сталося 29 квітня 1918 року. Однак агресивно налаштована група проросійських радикалів силою не дозволила цього зробити.

Проросійські активісти розбили пам’ятну дошку, а її уламки втопили у морі. Судове слідство за фактом нападу на українських моряків триває досі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG