Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» взаємодіє з Україною за чинними контрактами


Під час сьогоднішньої зустрічі в Москві голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер і міністр енергетики України Юрій Бойко «обговорили питання взаємодії в газовій сфері», мовиться в короткому повідомленні прес-служби російської компанії.

Єдина наведена подробиця – що йшлося, зокрема, «про постачання газу до України в рамках чинного довгострокового контракту».

Тиждень тому, після такої ж зустрічі цих же посадовців у Москві, Міллер заявив, що «питання про коригування цін на газ для наших українських друзів може бути розглянуте за умови злиття «Газпрому» і «Нафтогазу України». Президент України Віктор Янукович виключив таку можливість – за його словами, планується тільки участь цих компаній у спільних проектах. Водночас раніше в «Газпромі» заявляли, що російська сторона розглядає такий спільний проект, як створення спільного газотранспортного підприємства двох країн, саме як перший крок до злиття «Газпрому» і «Нафтогазу».

Україна домагається від російської сторони змінити, зокрема, формулу ціни на газ за контрактом 2009 року, вважаючи її неринковою, а ціну завищеною. У Росії ж заявляють, що її цілком задовольняють чинні формула і умови контракту, і змінювати їх немає потреби.
XS
SM
MD
LG