Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 і Київська фортеця: замість співпраці – боротьба


Київська фортеця - гармата на валу фортеці «Косий капонір»
Київська фортеця - гармата на валу фортеці «Косий капонір»

Київ – Найбільша в Європі оборонна споруда, вціліла майже повністю донині, – Київська фортеця – опинилася під загрозою руйнування. До цього спричинилися недостатнє фінансування укріпних робіт на території фортеці, з одного боку, та реконструкція Національного стадіону до Євро-2012, з іншого. Колектив музею «Київська фортеця» звернувся по допомогу до вищого керівництва України та до київської влади і має намір звертатись по допомогу навіть до УЄФА.

Київська фортеця – це комплекс оборонних споруд міста, який формувався упродовж п’ятнадцяти століть, до яких належать величезні земляні укріплення та вали, кам’яні башти, оборонні мури та стрілецькі місця.

Історики вважають Київську фортецю однією з найбільших у світі кам’яно-земельних оборонних споруд, де з метою захисту центру Києва та його основних об’єктів було вибудувано продуману систему земляних валів, кам’яних веж та місць для перебування війська. Абсолютно унікальні і підземні захисні тунелі та штучно укріплені печери, які також увійшли у середні віки у систему укріплень Київської фортеці. Навіть Києво-Печерська лавра будувалась таким чином, щоб бути під захистом Фортеці, а укріплення на Лисій горі збудовано, щоб захистити Київ від відьом, які у тій місцині збирались, та від не менш небезпечних нападників зі Сходу та Півдня, нагадує києвознавець Дмитро Малаков.

Але нині центральна частина Фортеці – «Косий капонір» – сама під загрозою руйнування. З весни цього року до неї впритул наблизились роботи з реконструкції Національного стадіону «Олімпійський» до Євро-2012. У результаті у приміщеннях «Косого капоніру» можна побачити на стінах тріщини, відвідувачі нарікають на вібрацію стін та будівельні «шуми».

«Близько двох гектарів нашої земельної ділянки, що на неї ми маємо акт на постійне користування, був захоплений «Олімпійським», і там ведуться величезні будівельні роботи, – зазначає директор музею «Київська фортеця» В’ячеслав Кулинич. – За документами це підготовчі роботи, але уже знесена величезна частина наших валів. І роботи навколо стадіону ведуться впритул до «Косого капоніру».

Влада, футбольне Євро та мільйони євро

Щоправда, відповідальний за Євро-2012 в уряді України віце-прем’єр Борис Колесніков заявив представникам ЗМІ, що Київська фортеця та інші споруди, які держава охороняє як пам’ятки історії, не постраждають унаслідок реконструкції стадіону. За словами Колесникова, значно більш серйозною є проблема виживання цих пам’яток, музеїв та заповідників за відсутності фінансування їхніх потреб.

Працівники музею «Київська фортеця» погоджуються з віце-прем’єром: уже 5 років Київська міська влада не фінансує видатки на реставрацію, ремонт та утримання величезних пам’яток Фортеці, розкиданих по території міста. Другий рік, як через брак коштів знято охорону з усіх об’єктів музею.

Як мовиться у зверненні музею до Київської міської ради, «в усе більших масштабах відбуваються руйнування та грабунок Київської фортеці при повній бездіяльності правоохоронних органів, не кажучи вже про такі «дрібниці», які відбуваються уночі, як обдирання мідяних карнизів, руйнування покриття Північної башти, спроби пограбування експозиції музею…»

На думку музейників, змінити ситуацію на краще зможе передача Київської фортеці з міської у державну власність і перехід Музею у підпорядкування Міністерства культури і туризму України. Пропозицію працівників Фортеці підтримують і в Адміністрації Президента, і у Київській міськраді.

Як повідомив Радіо Свобода депутат Київради, голова Комісії з питань культури Олександр Бригинець, на сесію 14 липня винесуть відповідне питання про передачу Фортеці до Міністерства культури.

«Фактично Київ не може впоратися з проблемою закладів культури: не може відремонтувати музеї, забезпечити технікою, не кожен київський музей може охороною похвалитись, на це також немає коштів у влади. Але міська влада не відмовляється від Київської фортеці. Як на мене, є спроба, до того, як цей Музей передадуть у державну власність, зменшити його територію та кількість об’єктів», – зазначив Бригинець.

А отже, справа не у підготовці до Євро-2012, а у банальній спробі «відрізати» шматок землі у центрі Києва, яка коштує кілька мільйонів євро, зауважив Олександр Бригинець.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG