Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині в українських водіїв вимагають медичні довідки


Так виглядає протокол та квитанція на сплату штрафу, які виписали угорські правоохоронці українському водієві
Так виглядає протокол та квитанція на сплату штрафу, які виписали угорські правоохоронці українському водієві

Ужгород – Угорські інспектори дорожнього руху почали вимагати в українських водіїв довідку про медогляд. Українці скаржаться, а угорська сторона називає дії своїх правоохоронців законними. Юристи ж розходяться в думках. Одні кажуть, що медична довідка є внутрішнім документом України і угорець її не прочитає, інші наполягають, що надання інформації про стан здоров’я водія передбачає Міжнародна конвенція про дорожній рух.

«Покажіть медичну довідку, інакше вас оштрафуємо», – саме такі слова почув від місцевого правоохоронця мешканець Ужгорода Сергій днями під час поїздки до Угорщини. Громадянина України зупинив угорський співробітник дорожньої патрульної служби поблизу міста Ніредьхаза, що за 70 кілометрів від українсько-угорського кордону. Ужгородець довідки при собі не мав, тому йому виписали штраф.

«Я погано знаю угорську, але зрозумів, що від мене просять. Та українське законодавство не вимагає мати при собі медичну довідку, тому я її й не мав. Угорці могли хоч попередити, що будуть таке вимагати! А то якось негарно виходить!», – каже Сергій.

Сергієві виписали штраф на суму 3 тисячі форинтів, або приблизно 120 гривень.

Із запитанням, чи законними були дії угорських правоохоронців у цьому випадку, кореспондент Радіо Свобода звернулася до консульства Угорської Республіки в Ужгороді.

Консул Ендре Саліпскі із цього приводу повідомив наступне: «Українське посвідчення на право керування на відміну від європейських стандартів не має терміну дійсності або цей термін дуже тривалий. В Угорщині, та й у багатьох європейських країнах перевіряють, чи є медична довідка, бо за посвідченням не можна визначити термін його дійсності».

Медична довідка – внутрішній документ

Ужгородські правознавці розходяться в думках про те, чи законним є штраф за відсутність медичної довідки у водія. Екс-консул України в угорському міссті Ніредьхаза, правник Ален Панов вважає дії угорських правоохоронців такими, що не відповідають нормам міжнародного права:

«Цей документ є документом внутрішнього правового порядку, на ньому немає написів ні латиною, ні англійською, ні французькою, ні будь-якою іншою іноземною мовою. У міжнародному обороті цей документ не має бути. Такі дії угорських правоохоронців можна розцінити як збір протоколів для статистики».

Натомість ужгородський юрист Вікторія Іванців заперечує: медична довідка потрібна як документ, що має підтверджувати термін дії посвідчення на право керування.

«У багатьох країнах світу посвідчення водія видається на певний термін, і в основному це термін, який визначають лікарі з огляду на стан здоров’я. Зазвичай це 2-3 роки, в тій же Угорщині – п’ять. Тому медична довідка є важливим документом і мала б бути у всіх водіїв. Цього вимагає і Міжнародна конвенція про дорожній рух, підписантом якої є й Україна».

Обоє ж правників сходяться на єдиній думці, що у даному випадку треба говорити про суперечності в законодавстві двох країн. Бо за тією ж таки Конвенцію про міжнародний рух, українцям дозволено використовувати безстрокові посвідчення на право керування. А громадянам, які потрапляють у подібні ситуації, правники радять обов’язково викликати на місце події українських дипломатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG