Доступність посилання

ТОП новини

Із-за спини Тимошенко виглядає войовнича Холодна принцеса (світова преса)


Прага – Західні оглядачі вже звернули увагу на значну політичну активність одного із близьких соратників Юлії Тимошенко, члена політради партії «Батьківщина» Наталії Королевської, котра у ці дні чимало виступає в регіонах України з метою запевнити прихильників БЮТ, що ця політична сила, незважаючи на суд проти її лідера, є «як ніколи, монолітною та згуртованою». Чи готова Королевська замінити Тимошенко на чолі партії у разі ув’язнення нинішнього лідера «Батьківщини» внаслідок рішення нинішнього судового процесу проти неї? Аналітики на Заході також вважають, що судовим процесом проти Тимошенко Президент Янукович загнав себе у «глухий кут»…Газети також сумніваються у доцільності чергової митної атаки з Росії на українські сало і сметану.

Австрійська журналістка Юта Зоммербауер вважає 36-річну Наталію Королевську, багатого підприємця зі сходу України й соратницю Юлії Тимошенко по партії «Батьківщина», великою надією загнаної у глухий кут української опозиції. Про це київський кореспондент австрійської «Ді Прессе» стверджує у своїй статті під назвою «Войовнича Холодна принцеса Тимошенко». Про політичний шанс лідерства Королевської свідчить її неабияка політична активність на українських теренах, коли сама Юлія Тимошенко змушена більше часу проводити у залі суду. Про фактично ключову роль Королевської у найважливіших політичних акціях «Батьківщини» в Україні свідчить її постійна присутність на перших сторінках багатьох провідних політичних видань України та намагання не пропускати жодного політичного шоу та акцій громадськості. У час, коли главі «Батьківщини» Юлії Тимошенко загрожує багаторічне ув’язнення, політичні шанси Наталії Королевської зростають, вважає Юта Зоммербауер. Автор статті в «Ді Прессе» зауважує підприємницьку «скромність» Наталії Королевської, коли та, котра володіє капіталом у майже чверть мільярда доларів, недбало кидає журналістові, що її льодовий бізнес у «Луганськхолоді» – всього лише «підприємство середнього рівня». Нині, як пише Юта Зоммербауер, Наталія Королевська не бажає ставати на відкриті позиції спадкоємиці Юлії Тимошенко. Холодна принцеса, борець, розігрує з себе підлеглу й покірну і рішуче каже: «ми підтримуємо Юлію». У такому випадку вона мусить бути на свободі, може, вже після туру Наталії Королевської до Житомира, резюмує австрійська «Ді Прессе».

Американський аналітик Павел Кордубан аналізує на сторінках «Джеймстаун Фаундейшен» перебіг і перспективи судового процесу проти одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко. Характеризуючи залежність українського судочинства від нинішньої влади у Києві і негативне сприйняття судових переслідувань політичних противників Партії регіонів у світі, Павле Кордубан приходить до висновку, що Президент Янукович загнав себе цим судом проти Тимошенко у глухий кут якраз напередодні важливих внутрішніх виборів та важких, на завершальному етапі, переговорів з ЄС щодо зони вільної торгівлі. Визнання судом вини Тимошенко стане програшем Януковича і загрожує не лише провалом переговорів з ЄС, а й перетворенням його у «міжнародну парію». А у разі судового виправдання Тимошенко, як вважає Павел Кордубан, соратники Януковича сприймуть це, як «його власну капітуляцію».

Московська «Нєзавісімая газета» сумнівається у політичній ефективності рішення Митного союзу про заборону м’ясо-молочного експорту з України до Росії, Казахстану і Білорусі… Експерти кажуть, що за цим стоїть якраз не питання якості українського сала і сметани, а винятково політичні мотиви. Москва хоче таким чином примусити Київ приєднатися до Митного союзу і зірвати укладення Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Хоча українські експерти заявляють виданню з Москви, що такими рішенням Росія «по суті, підштовхує українців активніше рухатися у напрямку європейського ринку».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG