Доступність посилання

ТОП новини

Передача Росії тренувального комплексу авіації на умовах Москви неприйнятна – Бадрак


Передача в оренду Російській Федерації Науково-випробувального тренувального комплексу авіації («НІТКА») на умовах Росії не відповідає національним інтересам України, заявив Радіо Свобода експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, у випадку ухвалення пропозиції східного сусіда про використання російського персоналу на цьому тренажерно-тренувальному комплексі для палубної авіації у Криму Україна може втратити технічні можливості контролю над ним.

Також, на думку експерта, вартість оренди комплексу має бути суттєво вищою, ніж 500 тисяч доларів на рік, хоча з 2007 року Росія припинила будь-які виплати.

Недоліком, за словами Бадрака, є і те, що в російських пропозиціях не має чіткого механізму оплати і не прописані засоби контролю над комплексом «НІТКА» з боку України. Не виключено також, що угода може стати частиною політичної домовленості з Росією щодо ціни на енергоносії, що неприпустимо, вважає Валентин Бадрак.

Минулого тижня міністр оборони Росії Анатолій Сердюков на зустрічі зі своїм українським колегою Михайлом Єжелем звернувся з проханням передати Росії в оренду тренажерний комплекс для палубної авіації (Науково-випробувальний тренувальний комплекс авіації, Саки, Крим).

Глава українського оборонного відомства Михайло Єжель 13 липня під час переговорів із начальником Генерального штабу Збройних Сил Росії Миколою Макаровим запевнив російського колегу, що Україна готова передати тренувальний комплекс в оренду.
XS
SM
MD
LG