Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в Україні перетворюється на систему (огляд преси)


Київ – Про те, як підприємці, дрібні чиновники і держава заробляють на самочинно встановлених гаражах, верандах та дачах, розповідає газета «Україна молода». Видання пише, що в Україні діяти згідно з законодавчими нормами – значить ускладнювати собі життя бюрократією, втратою часу і суттєвими грошовими збитками. Тоді як наслідки протиправних дій можна залагодити в короткі терміни, сплативши фіксований розмір штрафу, відрахувавши трохи «зелених», і в результаті не мати головного болю. Мовиться про так звані «узаконення незаконного будівництва», завдяки якому зароблять і підприємці, і працівники держструктур. Докладніше про це йдеться в статті «Добро» для хижі дяді Тома».

Корупція в Україні, яка колись була хаотичною, зараз стрімко
перетворюється на систему, стверджує в газеті «День» соціолог Ірина Бекешкіна. Поки ця влада не ліквідує власні пільги, які страшенно дратують людей, поки вона не припинить невпинно хапати через, скажімо, держзакупівлі без тендерів, найдорожчі в світі стадіони, жодна, навіть розумна, реформа не буде підтримана суспільством. Про це наголошується в статті «Чому в нас інтелектуали не лідери?»

Упродовж тижня у скандали потрапили син Президента Віктор Янукович-молодший та син «регіонала» Роман Ландик. Як зауважує «Газета по-українськи», в Україні спадкові родини політиків, на відміну від США, Великої Британії, Індії, іще не виросли. У більшості нащадки багатіїв та номенклатурників – лише трохи поліпшені їхні копії. Середовище не впливає на них позитивно. Більш успішними будуть їхні онуки. Вони отримають освіту на Заході, переймуть тамтешній стиль поведінки. І претендуватимуть на елітарність завдяки своїм зв’язкам у світовому політичному й бізнесовому середовищах, пише «Газета по-українськи».

Хто п’є з-під крана – ризикує, стверджує газета «Голос України». Ця вода зветься питною, але якість непевна. Бо зношеність українських водопровідних споруд та мереж становить від 30-ти до 70 відсотків (у різних регіонах), їх несвоєчасно лагодять, це стосується і профілактики. Постійне відімкнення водопроводів від електроенергії, подача води за графіком забруднюють її. Це може спричинити епідемії хвороб. Більше з проблемою питної води парламентське видання знайомить у матеріалі «У краплі води – екологія всієї країни».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG