Доступність посилання

ТОП новини

Загибель «Булгарії»


Російський прем'єр Володимир Путін, який відвідав Казань після катастрофи теплохода «Булгарія», назвав основною її причиною недбалість і жадібність. До цієї оцінки прем'єра можна було б додати ще й зношеність інфраструктури і кричущу байдужість до цієї зношеності і представників відповідних відомств, і команди теплохода, і звичайних людей, які плавають на зношених пасажирських суднах, навіть не замислюючись про небезпеку, яка їм загрожує.

У Росії без особливих проблем забороняють грузинські або молдавські вина, українські або білоруські молочні продукти – вони можуть нести загрозу здоров'ю громадян. А ось те, що десятки суден плавають без реального ремонту, нікого не хвилює. Російських журналістів вразило, що загиблий капітан судна «Булгарія» взяв на борт свою сім'ю – тобто ставився до плавання на аварійному кораблі як до цілком безпечного заходу. Або ж власник корабля – він одночасно володіє і судноплавною кампанією, і судноремонтним заводом. Так що, здавалося б, міг би подумати про ремонт судна – але, навпаки, був зацікавлений швидше в «легалізації» не зробленого ремонту.

Такі катастрофи вже не раз траплялися в радянській, а потім і російській історії – згадаймо хоча б про загибель корабля «Адмірал Нахімов», аварії на Чорнобильській АЕС, трагедії з підводним човном «Курськ». І кожного разу вони підкреслювали, що є серйозні проблеми з реальним, а не телевізійним функціонуванням держави, з реальною, а не телевізійною інфраструктурою, з реальним, а не показним умінням долати наслідки катастрофи.

Кожна аварія додавала до образу країни щось нове. «Нахімов» показав, що неможливо більше жити в атмосфері радянського приховування поганих новин – катастрофи бувають тільки «у них», а у нас ми просто забороняємо говорити про це. Чорнобиль продемонстрував неадекватність реакції влади на одну з найбільш серйозних техногенних аварій. «Курськ» показав, як реально ставиться до навколишнього світу новий президент, який навіть не перервав відпустку у дні повільної смерті підводників.

А «Булгарія» зафіксувала громадську байдужість: повз корабель, що потопав, проходили інші судна, якi не надали йому допомоги, з берега катастрофу на мобільні телефони фотографували роззяви. І це вже не просто зношеність інфраструктури – це розпад самого суспільства, що живе на російське «авось».

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG