Доступність посилання

ТОП новини

У Таллінні лунає «Балтійська трембіта»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Рига – 16–17 липня в рамках програми «Таллінн – культурна столиця Європи 2011» у столиці Естонії відбудеться 6-й Міжнародний фестиваль української культури «Балтійська трембіта». Українці Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, України та Санкт-Петербурга в Росії продемонструють жителям та гостям Таллінна свої культурні надбання на національні традиції. Важливою складовою фестивалю мала бути козацька чайка «Спас» із України, однак українські партнери не змогли забезпечити її прибуття до Таллінна.

Таллінн як культурна столиця Європи у 2011 році пропонує його жителям та численним гостям різноманітну культурну програму.

За словами спеціаліста по зв’язках із громадськістю фонду «Таллінн-2011» Ольги Григор’євої, фестиваль української культури гармонічно вписується у палітру цікавих заходів програми культурної європейської столиці

«Культурна столиця Європи завжди ставила своїм завданням скласти різноманітну програму, яка цікавитиме різні національності та групи людей. Тому фестиваль української культури для нас є дуже важливим, оскільки у Таллінні живе багато представників української діаспори. Ось ми і запросили цей фестиваль до участі у нашій програмі», – сказала Радіо Свобода Ольга Григор’єва.

«Балтійська трембіта» скликає українців

Фестиваль «Балтійська трембіта» був започаткований українцями Литви, Латвії та Естонії у 1998 році. Вперше він відбувся у Вільнюсі, потім почергово в інших столицях країн Балтії. Цього року Таллінн приймає гостей 6-го фестивалю української культури.

Керівник Конгресу українців Естонії Віра Коник зауважила, що назва фестивалю символічна, оскільки трембіта – не лише музичний інструмент, але й засіб комунікації. Отже, «Балтійська трембіта» покликана об’єднувати українців регіону.

«Українці знають, що жителі Карпат через звуки трембіти скликали мешканців навколишніх гірських сіл на якість зібрання – свята, віча – або ж закликали до допомоги. Власне кажучи, звуки «Балтійської трембіти» скликають українців Балтії», – зазначила Віра Коник.

Цього року географія учасників фестивалю поширилася – у талліннській «Балтійській трембіті» беруть участь також українці з Фінляндії та російського Санкт-Петербурга.

У рамках святкування виступатимуть українські музичні колективи, пройдуть майстер-класи українських ремесел у центрі української культури, а також круглий стіл представників української діаспори Балтійського регіону.

Українці Естонії дуже сподівалися на участь у фестивалі та Днях моря, які цими днями проходять у Таллінні, козацької чайки «Спас», щоб ознайомити талліннців та гостей столиці Естонії з цим унікальним кораблем, побудованим за старовинним кресленням.

«В Естонії був і ще є значний інтерес до прибуття чайки, тому що на Талліннських днях моря буде присутній легендарний вітрильник «Крузенштерн», і козацька чайка «Спас» мала стояти поряд із ним. Я думаю, що, можливо, вона була б більш популярною, ніж «Крузенштерн» за кількістю відвідувачів і склала б конкуренцію. Але, на жаль, її не буде», – каже Віра Коник.

«Ноїв ковчег» для спасіння культур та людських цінностей

Однак українці Естонії в рамках фестивалю представлять гостям європейської столиці інший унікальний проект – «Ноїв ковчег», підтриманий «Фондом Таллінн-2011».

Міська влада Таллінна передала в оренду Українському культурному центрові одну зі старовинних веж Старого міста. Керівник проекту Анатолій Лютюк перетворив цю вежу на «Ноїв ковчег».

«Суть проекту полягає у тому, що в цьому ковчегу зберігають атрибути культур, які зникають. Використано біблійну притчу про те, як в Ноєвому ковчегу було врятовано все живе. В рамках проекту «Ноїв ковчег» також відкрита експозиція дерев’яних механічних іграшок, кожна з яких має свій філософський підтекст, пов’язаний із загальнолюдськими цінностями – цінністю любові, добра, лицарства», – розповіла Радіо Свобода керівник Конгресу українців Естонії Віра Коник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG