Доступність посилання

ТОП новини

США напередодні космічного туризму


Нью-Йорк – Невдовзі мають розпочатися платні космічні рейси до навколоземної орбіти. На південому заході Сполучених Штатів, у штаті Нью-Мексико, споруджують космопорт, звідки має злетіти новий шатл із пасажирами на борту.

Космопорт у Нью-Мексико – це вокзал, ангар для шатла, стартовий майданчик і бетонна смуга для приземлення космічного човника «Ентерпрайз».

Це новий шатл незвичайної форми: ніби три з’єднані фюзеляжі з короткими крилами. Оригінальна конструкція виготовлена компанією Virgin Galactic відомого британського підприємця Чарльза Брансона. Він передбачає регулярні пасажирські космічні польоти.

У розмові з репортером Національного громадського радіо він каже, що «це буде подорож, якої ще не було. Ті, хто подорожуватимуть з нами, побачать нашу планету з унікальної перспективи».

Керолин Вінсер, чий відділ компанії Брансона займається розповсюдженням квитків, пояснює, що за якихось 30 секунд після старту шатл розвине швидкість 4 тисячі 200 кілометрів на годину.

«Коли увімкнеться реактивний двигун, пасажири почуватимуться вчавленими у крісла. Одначе це перевантаження, разом із гуркотом двигуна, триватиме лише півтори хвилини, поки корабель вертикально злітатиме, виходячи за межі земної атмосфери. Тоді колір неба зненацька зміниться з блакитного на темносиній, а там і на чорний». Пасажири перейдуть у стан невагомості, зможуть зняти ремені безпеки і плавати у кабіні човника, як астронавти», – каже Вінсер.

Коштовне почуття астронавта

Квитки на космічний рейс далеко не кожному по кишені – 200 тисяч доларів. Це платня фактично за 5 хвилин невагомості, але вже нині записалося 400 туристів, які внесли істотний завдаток.

Шатл уже збудували і випробували, зупинка лише за космопортом. Його планували закінчити ще на початку цього року, але штат Нью-Мексико, який бере участь у підприємстві, має труднощі з фінансуванням, тож термінал думають закінчити за кілька місяців.

Між тим, компанія Virgin Galactic уже отримала ліцензії на експлуатацію стартового майданчика для верикального злету і горизонтальної смуги для приземлення. Компанія планує згодом здіснювати польоти до Міжнародної космічної станції, доставляючи туди астронавтів. Це коштуватитме космічній адміністрації NASA значно дешевше, ніж платити росіянам по 56 мільйонів доларів за кожного астронавта, подорожуючого до Міжнародної космічної станції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG