Доступність посилання

ТОП новини

Мистецтво додає збідованим дітям трішки радості у житті


Львів – Діти з малозабезпечених родин сьогодні у Львові зможуть вперше заробити за власну працю. Вони представлять понад 200 інтерпретацій картин десяти видатних художників ХХ століття. Усі дітлахи живуть у складних умовах і з дитинства відчувають на собі несправедливість світу.

Густав Клімт, Василій Кандинський, Анрі Матіс, Пабло Пікассо, Амедео Модільяні, Марк Ротко, Сальвадор Далі, Марія Приймаченко, Джексон Поллок, Енді Ворхол. Дитячими інтерпретаціями картин цих славетних художників ХХ століття рясніють стіни Палацу мистецтв. Поруч фотокопії картини відомого митця виставлені дитячі твори.

П’ятнадцятирічна Катерина з багатодітної родини. П’ятеро діток виховує лише мама. Родині важко давати собі раду у житті. Тому дівчинка щоденно відвідує центр піклування про дітей, заснований 10 років тому шведськими лікарями. Тут не лише можна пообідати, виконати уроки, але й навчитись творчості чи зайнятись спортом. На виставці Катерина представила шість своїх робіт і якщо вони продадуться, то ці гроші будуть її першими, які вона сама заробила своєю працею і, звісно, стануть суттєвою підтримкою для родини.

«Я малювала десять робіт, а керівник обрала шість кращих. Центр дає мені можливість вчитись і пізнавати, бо складно самому купити навіть фарби та папір», – каже Катерина.

Діти захоплюються творчістю і на мить забувають про важкі будні


Вчить художній творчості дітей Ольга Ткачук. Вона розповідає вихованцям про відомих художників, їхній стиль і техніку малювання, приводить їх на численні львівські виставки. А найбільше радіє з того, що її підопічні знають митців світового рівня. Ольга Ткачук підібрала найцікавіших 10 художників 20 століття, які віднайшли нові стилі у мистецтві, і за картинами яких дітлахи намалювали інтерпретації.

«Я зумисно обрала тих художників, які принесли у мистецтві великі зміни і нові стилі. Була справді вражена захопленням своїх вихованців і тим, які інтерпретації вони намалювали, що на мить забули про свої щоденні труднощі», – наголосила керівник центру.

Кожна дитяча картина коштуватиме 150 гривень і придбати її можна до 25 липня.

Для шістнадцятирічної Анни, яка виховується без батька у багатодітній родині, найскладніше було намалювати інтерпретацію картини Сальвадора Далі. Дівчинці доводиться на канікулах працювати на базарі, щоб допомогти мамі утримувати родину, а малювання для неї стало великим захопленням.

Дати можливість дітям зі складних родин розвиватись, підтримку і шанс повірити у себе і свій талант – це одна з головний цілей ініціаторів виставки, центру піклування про дітей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG