Доступність посилання

ТОП новини

НАТО не збиралась рятувати поляків від інтервенції СРСР – розсекречені архіви


Лідер польскої «Солідарністі» Лех Валенса виступає перед робітниками під час страйку на Гданській верфі, 8 серпня 1980 року
Лідер польскої «Солідарністі» Лех Валенса виступає перед робітниками під час страйку на Гданській верфі, 8 серпня 1980 року

Варшава – Польське Міністерство закордонних справ опублікувало на своїй інтернет-сторінці документи періоду «холодної війни», розсекречені Північноатлантичним союзом. У 65 документах за 1980–1984 роки, серед іншого, йдеться про реакцію НАТО на ситуацію в Польщі перед впровадженням у цій країні воєнного стану, а також під час його тривання. Оприлюднені документи – перші із семи сотень, які союз НАТО на прохання Польщі почав розсекречувати.

Організація Північноатлантичного договору не збиралася допомагати полякам, які повстали проти комуністичного режиму на початку 1980-х. Якби Радянський Союз ввів свої війська до розбурханої страйками Польщі, НАТО залишилася б осторонь конфлікту. Про це йдеться в розсекречених документах, які Північноатлантичний союз передав польському МЗС.

Як свідчать ці документи, в НАТО розглядали різні сценарії розвитку подій у разі збройної інтервенції СРСР у Польщі, та серед варіантів не було збройної допомоги повсталим полякам. Навпаки, у розсекречених матеріалах наголошується, що жодна з країн-членів НАТО не повинна втягуватися у ймовірний конфлікт.

Північноатлантичний союз боявся паніки в Європі та в Польщі, у генералів НАТО були припущення, що багато поляків утікатиме з Польщі літаками. Якби літаки Варшавського договору перехоплювали польські літаки з утікачами на борту, сказано в документах, то НАТО не втручалася б у цей конфлікт.

Польща розчарована, але розуміє

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, отримавши розсекречені матеріали, не приховував свого розчарування з приводу гіркої правди про минулі події. «Зусиллями нашого представництва при НАТО ми продовжуємо традицію розсекречення документів із періоду поневолення. Як виявилося, НАТО не квапилася ризикувати задля поляків, які боролися за свободу», – заявив він.

Проте трохи згодом, коментуючи подію для журналістів, польський міністр пом’якшив тон своїх висловлювань. Він пояснив, чому НАТО не збиралася прийти на допомогу антикомуністичній опозиції у Польщі: «Цей союз був тоді і є тепер союзом оборонним. У нього не було мандату, щоб втручатися або якось ризикувати з приводу подій усередині Варшавського договору».

Голова польського зовнішньополітичного відомства наголошує на тому, що союз НАТО пішов назустріч проханням Польщі й розсекречує матеріали, яким ще не сповнилося 30 років. За його словами, здебільшого розсекречені останнім часом документи НАТО стосуються сімдесятих років.

Ознайомитись із розсекреченими документами можна тут:
http://www.msz.gov.pl/Zbior,odtajnionych,dokumentow,NATO,44344.html

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG