Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський генпрокурор заступився за пресу, скритикувавши міліцію


Білоруський генпрокурор Григорій Василевич вважає, що міліція не повинна застосовувати санкції до журналістів, які висвітлюють акції протесту. Він пообіцяв розібратися з міліціонерами, які порушують положення закону про ЗМІ.

Про це Василевич сказав у середу на прес-конференції в Мінську.

У Білорусі вже понад місяць щосереди відбуваються мовчазні акції протесту, учасники яких не використовують плакати і гасла, висловлюючи своє невдоволення лише плесканням у долоні.

Щоразу міліція жорстоко реагує на ці виступи: понад півтори тисячі учасників були затримані, сотні засуджені до штрафів та арештів.

При цьому співробітники МВС жорстоко реагують на роботу преси: перешкоджають зйомкам, розбивають апаратуру і затримують журналістів. За даними Білоруської асоціації журналістів, за час протестів у цій країні були затримані 88 представників ЗМІ. Більшість із них відпустили незабаром після затримання, але кілька людей були засуджені до арештів.

«Права журналістів не повинні порушуватися. Ваші права повинні дотримуватися, і це безумовно повинно давно було ввійти в практику і стати доброю традицією кілька років тому, – сказав Василевич на прес-конференції. – Я вважаю, що коли журналіст присутній на акції, то може бути, що і співробітники правоохоронних органів будуть більш коректно діяти».

«На адресу міністра внутрішніх справ я направив такий лист», – сказав генпрокурор Василевич, додавши, що прокуратура почала перевірку порушень прав преси під час акцій протесту.

Останнім часом, розганяючи мовчазні протести, співробітники міліції діють у цивільному і проводять арешти, не представляючись і не пояснюючи причин затримання.

Критики чинної влади мають намір провести чергову мовчазну акцію протесту на центральній площі Мінська та інших містах Білорусі ввечері в середу.
XS
SM
MD
LG